Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bestrijding woestijnvorming vereist veelzijdige aanpak

Bestrijding woestijnvorming vereist veelzijdige aanpak

PARAMARIBO — “Suriname erkent dat het bestrijden van woestijnvorming een veelzijdige aanpak vereist, die ecologische, sociale en economische dimensies omvat.” Dit stelt Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). Onlangs hebben stakeholders van gedachten gewisseld over acties tegen landdegradatie en woestijnvorming.

“Ons succes in de strijd tegen woestijnvorming is niet alleen afhankelijk van overheidsoptreden. Het vereist een gezamenlijke inspanning van alle belanghebbenden: het maatschappelijk middenveld, inheemse volkeren, de particuliere sector, de academische wereld en internationale partners”, benadrukt de bewindsman.  

“Suriname is, net als veel andere landen, niet immuun voor deze dreiging”

Hij stelt dat door samen te werken, “kunnen we onze middelen, kennis en ervaringen bundelen om duurzaam landbeheer te bereiken en het natuurlijke erfgoed van Suriname te behouden voor toekomstige generaties.”

Actieplan

De discussies die gevoerd zijn moeten leiden tot een Nationaal Actie Programma (NAP) van Suriname dat zal worden afgestemd op het United Nations Combat Desertification (UNCCD) Framework voor de jaren 2018 tot 2030.

De bijeenkomst was volgens Dasai een cruciale mijlpaal in de collectieve inspanningen om woestijnvorming tegen te gaan. Volgens hem een dringende wereldwijde uitdaging die onmiddellijke actie vereist.

Woestijnvorming vormt, aldus de bewindsman, een aanzienlijke bedreiging voor de duurzame ontwikkeling van de planeet, met gevolgen voor ecosystemen, bestaansmiddelen en het welzijn van miljoenen mensen over de hele wereld.

“Suriname is, net als veel andere landen, niet immuun voor deze dreiging. Onze bossen, wetlands en landbouwgronden staan onder toenemende druk door landdegradatie, ontbossing en klimaatverandering, waardoor onze natuurlijke hulpbronnen en de veerkracht van onze gemeenschappen in gevaar komen”, onderstreept hij.

Acties

Suriname erkent de dringende noodzaak van actie en heeft een resoluut standpunt ingenomen om zijn nationale strategieën af te stemmen op het UN Combat Desertification Framework. Dit kader, aangenomen in 2018, schetst een alomvattende en ambitieuze routekaart om woestijnvorming, bodemdegradatie en droogte aan te pakken.

Het benadrukt de integratie van duurzame landbeheerpraktijken, de bescherming van de biodiversiteit en de empowerment van lokale gemeenschappen. Met de aanzet tot de implementatie van het NAP bevestigt Suriname volgens de ROM-minister opnieuw zijn toewijding aan de beginselen die zijn vastgelegd in het VN-kader.

“We zijn standvastig in onze vastberadenheid om het duurzame gebruik van onze landbronnen, het behoud van onze unieke ecosystemen en de empowerment van kwetsbare gemeenschappen te waarborgen.”

NAP

Het NAP moet ontwikkeld worden door middel van een participatief en inclusief proces, om de specifieke uitdagingen aan te pakken. Het moet ook afgestemd zijn op de wereldwijde doelstellingen die zijn uiteengezet in het VN-kader.

Minister Dasai: “Het doel is om de veerkracht van onze ecosystemen te versterken, duurzame landbouwpraktijken te bevorderen, het waterbeheer te verbeteren en lokale gemeenschappen sterker te maken door initiatieven voor capaciteitsopbouw en inkomens genererende kansen.”