Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bestrijding drugsmaffia prioriteit samenwerking Nederland-Suriname

Bestrijding drugsmaffia prioriteit samenwerking Nederland-Suriname

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Behalve ondersteuning om de algemene veiligheid in Suriname te bevorderen, heeft bestrijding van de georganiseerde drugsmaffia hoge prioriteit voor Nederland in de justitiële samenwerking met Suriname. Deze trekt zich namelijk niets aan van grenzen en mensenlevens en heeft het vermogen om samenlevingen totaal te corrumperen. “En dat is precies waarop de samenwerking tussen Suriname en Nederland zich op justitieel gebied, maar ook hier in de regio tussen Nederland en andere landen concentreert”, reageerde vicepremier Wopke Hoekstra van Nederland zondag op vragen van de pers.

Kort daarvoor voerde hij overleg met de ministers Albert Ramdin (Bibis) en Kenneth Amoksi (Juspol) over de samenwerking tussen de twee landen. Beide streven ernaar “het gif” dat de georganiseerde misdaad, met name de drugsmaffia, is voor de samenlevingen, aan te pakken. Dit gebeurt op het gebied van volksgezondheid, maar ook “langs de justitiële manier om te zorgen dat de mensen die dit doen uiteindelijk verantwoording afleggen in de rechtszaal”.

“Beide landen streven ernaar ‘het gif’, dat met name de drugsmaffia is voor de samenlevingen, aan te pakken”

Op vragen over deze specifieke kwestie stelde Ramdin dat de regering inhoudelijk geen commentaar geeft over lopende strafzaken bij de rechterlijke macht of het Openbaar Ministerie in Suriname of elders in de wereld. Hij merkte evenwel op dat president Chandrikapersad Santokhi vaker heeft aangegeven dat de regering voorstander is van versterking van de rechtstaat, wat betekent dat de wetten en regels op dat stuk moeten worden toegepast. Het Openbaar Ministerie is in deze leidend.

Behandeling rechtshulpverzoeken

Ten aanzien van rechtshulpverzoeken van andere landen zegt Ramdin dat Suriname zoveel mogelijk aan deze verzoeken probeert te voldoen. Er zijn evenwel mogelijkheden op basis waarvan Suriname in bepaalde gevallen kan beslissen om niet mee te werken. “Maar in de meeste gevallen doen we dat wel”, aldus de bewindsman.

Ramdin voegde eraan toe dat bij eventuele inwilliging van rechtshulpverzoeken Suriname wel zodanige voorzieningen moet kunnen treffen opdat de uitvoering goed verloopt. Alle rechtshulpverzoeken worden serieus genomen, op hun merites beoordeeld en nagegaan wordt of ze uit te voeren zijn.

Verder zei hij dat justitiële samenwerking voor de twee landen een belangrijk onderdeel is. Daarbij gaat het niet alleen om de formele, procedurele kwesties, zoals rechtshulpverzoeken en andere vormen van samenwerking. Het gaat ook om capaciteitsverhoging bij onder meer de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie.

De minister constateert dat er bij die instituten een gebrek is aan capaciteit. Hulp van andere landen om dit ten positieve te veranderen wordt daarom geapprecieerd. De regering probeert te bewerkstelligen dat de rechtsgang is gegarandeerd en Suriname beschikt over een sterk justitieel apparaat en onafhankelijke rechterlijke macht omdat investeerders ook naar deze zaken kijken.