Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » BESCHOUWING — Witwassend rijk worden

BESCHOUWING — Witwassend rijk worden

De invallen enkele weken geleden bij de Suri-Change Betaalservice/Money Transfer en op andere plaatsen in Nederland verbaasden maar weinig mensen. Ook in Suriname niet, omdat al jaren de verhalen de ronde doen dat het populaire geldtransactiekantoor aan de West-Kruiskade 41C zich ook bezig zou hebben gehouden met witwaspraktijken. Nu blijkt dat de Surinaamse eigenaren zich vooral met louche zaakjes bezighielden en witwassend schatrijk werden.

 Tekst Armand Snijders

Beeld Frank de Roo

De afgelopen dagen is Suri-Change veelvuldig in het nieuws geweest’, staat momenteel op de website van het Nederlandse bedrijf geschreven. ‘De berichtgeving in de media doet helaas (totaal) geen recht aan de werkelijkheid en lijkt een hetze, bedoeld om onze financiële diensten, waar veel Nederlanders met een migratieachtergrond en hun dierbaren afhankelijk van zijn, stop te zetten. Dit gaan wij niet laten gebeuren.’

Verder staat dat zij zich niet in het beeld herkent dat is geschetst in de media. Het is een bekende methode van bedrijven en personen die door hun eigen handelingen in de problemen zijn gekomen, om vooral de media de kwaaie Piet toe te spelen en te suggereren dat die onwaarheden schrijven. De leiding van het bedrijf is zich van geen kwaad bewust en wast haar handen volledig in onschuld.

Reorganisatie

Toch heeft het bedrijf de deuren volgens de website tijdelijk gesloten om ‘een aantal belangrijke wijzigingen’ in de organisatie door te voeren. ‘Om dit te kunnen realiseren hebben wij tijd nodig, met als gevolg dat alle diensten van Suri-Change tijdelijk worden stopgezet. Wij trachten binnen een week de reorganisatie te hebben geformaliseerd en hopen u dan weer te mogen begroeten in onze filialen. Krachtie!

Die reorganisatie duurt inmiddels langer dan die ene week en per e-mail krijgt de Ware Tijd geen reactie op de vraag wanneer de kantoren weer opengaan. Op zich is het niet gek dat het wat langer duurt, want bij Suri-Change is behoorlijk wat mis in tegenstelling tot wat op de website wordt beweerd. Want in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland viel de politie niet voor niets op 27 maart het kantoor aan de West-Kruiskade 41 binnen.

Ondergrondse bankier

De Nederlands-Surinaamse eigenaar (73) van het bedrijf, dat al meer dan 45 jaar een begrip is onder vooral mensen met Surinaamse roots, en zijn twee zonen (49 en 45) werden in de boeien geslagen. De vader is inmiddels weer vrij, maar geldt nog wel als verdachte. De oudste van de twee zonen wordt gezien als de hoofdverdachte.

Hij zou de spil zijn in een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Om transacties met drugsgeld te verhullen, zou hij ook hebben geknoeid met de administratie en verdachte transacties niet hebben gemeld. “Je kan zeggen dat ze witwassend rijk werden”, zegt een woordvoerder van het OM.

“Volgens het OM gaat het om miljoenen en miljoenen, onder meer verdiend in de cocaïnehandel”

Miljoenen euro’s aan cocaïnewinsten konden dankzij Surinaamse geldwisselkantoortjes worden weggesluisd uit Nederland. De Rotterdamse familie achter die zogeheten geldpandjes fungeerde volgens het Openbaar Ministerie al jaren als ondergrondse bankier. Hoeveel crimineel geld er precies door de kassa’s van Suri-Change ging, blijft nog gissen. Maar volgens het OM gaat het om miljoenen en miljoenen, onder meer verdiend in de cocaïnehandel.

Nederlandse criminelen konden hun drugswinsten dankzij deze geldpandjes jarenlang ongezien de wereld over sturen. Het witgewassen geld kon vervolgens in het buitenland worden uitgegeven. Op die manier kwam naar verluidt ook heel veel crimineel geld in Suriname terecht.

Beslaglegging

Suri-Change telt negen kantoortjes in Nederland: zes in Amsterdam, twee in Rotterdam en eentje in Den Haag. Bezoekers kunnen er contant geld sturen naar familie of bekenden in het buitenland. Het is een oplossing voor landen waar een bankrekening niet vanzelfsprekend is. Het overgemaakte geld kan vaak binnen een paar minuten al worden opgehaald bij een uitbetaallocatie in landen als Suriname, Ghana of Vietnam.

Voor elke transactie vraagt Suri-Change een kleine vergoeding, maar daar werd weinig winst mee gemaakt. Het lijkt vooral de samenwerking met criminelen te zijn geweest die de familie een vermogen opleverde. Voor miljoenen werd in vastgoed gestoken, vooral de laatste vijf jaar.

“De Centrale Bank van Suriname heeft gemeld dat ze geen verdachte transacties heeft geconstateerd bij Surichange Bank in Suriname”

In totaal legde de politie beslag op 42 woningen, goed voor een geschatte waarde van 25 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om panden nabij het Scheveningse strand, maar ook veel appartementen in Rotterdam. Aan één van die optrekjes hangt een prijskaartje van 1,1 miljoen.

In 2017 viel de politie al eens binnen bij Suri-Change tijdens een actiedag rond witwassen via geldtransactiekantoren in Rotterdam. Het bedrijf liet destijds weten dat het slechts om een controle ging en dat er ‘niks aan de hand was’. En in 2014 werd Suri-Change flink op de vingers getikt. De Nederlandsche Bank legde een boete van 20.000 euro op, omdat de administratie een rommeltje was.

Daarnaast werden allerlei verdachte transacties van klanten niet gemeld, waarbij bedragen van boven de tweeduizend euro werden overgemaakt. Klanten zijn dan verplicht om ‘aanvullende informatie’ over de herkomst van dat geld over te leggen.

Investeren in vastgoed

De Nederlandse opsporingsdiensten jagen al langer op de financiële netwerken van drugskartels. De klassieke gedachte dat misdaadwinsten worden witgewassen via kapperszaken en kroegen lijkt enigszins achterhaald. Drugsbendes verplaatsen hun geld naar andere delen van de wereld om het te kunnen uitgeven en daarin spelen ondergrondse bankiers een cruciale rol.

Vooral via hen kunnen criminele kopstukken hun geld ongezien in bijvoorbeeld Zuid-Amerika krijgen om partijen coke te kopen. Of in Dubai om hun drugswinsten te investeren in vastgoed. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gemeld dat ze geen verdachte transacties heeft geconstateerd bij Surichange Bank in Suriname. Het Openbaar Ministerie heeft tot nu toe ook nog geen aanstalten gemaakt om een onderzoek in te stellen naar de handel en wandel van de Surinaamse tak van het bedrijf.

De Surichange Bank aan de dokter Sophie Redmondstraat zelf zei in een verklaring die kort na de invallen in Nederland werd uitgegeven de onjuiste en ongeverifieerde berichtgeving te betreuren. ‘Wij bestaan al ruim zeventien jaar en voldoen aan de door de Centrale Bank van Suriname gestelde liquiditeit en solvabiliteitsnormen, terwijl ook de rentabiliteit van de bank zeer goed is’, aldus de schriftelijke verklaring.