Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » BESCHOUWING – Santokhi: ‘President van de lantiman’

BESCHOUWING – Santokhi: ‘President van de lantiman’

door Armand Snijders

Alle ambtenaren zien met ingang van deze maand SRD 2.500 extra op hun loonstrookje staan. Dit belastingvrije cadeautje krijgen ze voorlopig zes maanden lang, als broodnodige compensatie voor het enorme koopkrachtverlies dat zij hebben geleden. Gepensioneerde lantiman mogen SRD 1.800 tegemoetzien. Niemand zal het ze misgunnen, maar wat wordt gedaan voor de mensen in de particuliere sector, die minstens zo hard zijn getroffen?

Ganesh* werkt sinds twee jaar op het ministerie van Openbare Werken. Hij werd daar aangesteld op voorspraak van zijn vader die daar al jaren werkt en lid is van de VHP. “Na de verkiezingen heeft hij er werk van gemaakt dat ik daar aan de slag kan. Met mijn Natin-opleiding zou ik daar zeker van betekenis kunnen zijn en als ambtenaar hoefde ik mij geen zorgen te maken over mijn toekomst”, zo hield zijn vader hem voor.

Maar in de twee jaar die hij daar werkt, heeft hij vooral duimen zitten draaien. “Als ik ’s morgens op het werk kom, moet ik uren achter mijn bureau zitten. Er is niets te doen, dus ik speel veel games op mijn telefoon. Meestal ga ik tegen twaalven weer naar huis en niemand die daar iets van zegt. Leuk is anders, ik wil graag ook iets betekenen voor de samenleving. Ik voel mijzelf nu vaak een nutteloze profiteur en dat is niet iets waar ik trots op ben.”

Bijna schaamtevol

Het voordeel is volgens Ganesh wel dat hij iedere maand zijn salaris krijgt, inclusief toe(s)lagen, bonussen en andere extraatjes. “Er wordt zelfs een overwerkvergoeding uitbetaald, terwijl ik helemaal geen overwerk verricht”, zegt hij bijna schaamtevol. Met ingang van deze maand komt daar maandelijks dus SRD 2.500 bij en krijgt hij ongeveer SRD 11.000 op zijn rekening bijgeschreven. “Maar dat is tegenwoordig niet genoeg, weet je. Omdat alles duurder is geworden, is dat slechts een schijntje.”

‘Ik voel mijzelf nu vaak een nutteloze profiteur en dat is niet iets waar ik trots op ben’

Maar Ganesh klaagt niet, omdat hij beseft dat hij het geluk heeft een baan bij lanti te hebben. “Als ik zie wat mijn buurman verdient bij het bedrijf waar hij al jaren in dienst is, dan weet ik dat ik het eigenlijk goed heb. Hij moet zijn kinderen soms zonder brood naar school sturen en voor schoolspullen is hij afhankelijk van giften. En dat terwijl hij veel harder werkt dan ik maar slechts het minimumloon krijgt. Hij heeft zich ruim drie maanden geleden geregistreerd voor de maandelijkse koopkrachtversterking die de regering zou geven, maar hij heeft nog niets gehoord. Hij heeft het veel harder nodig, maar ik ben bang dat hij het nooit krijgt.”

Goeddeels in de steek

Vanuit de samenleving is heel veel commentaar op het feit dat de regering tot eind dit jaar wél SRD 1,2 miljard uittrekt voor de ambtenaren, maar de echt werkende klasse in het bedrijfsleven goeddeels in de steek laat. Veel mensen zouden wel in aanmerking moeten komen voor een maandelijkse tegemoetkoming van SRD 1.800, maar de overheid is niet in staat de aanvragen naar behoren af te handelen. Slechts de 14.333 personen die staan geregistreerd bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zouden volgens minister Uraiqit Ramsaran het bedrag al moeten hebben gehad; de overige tienduizenden mensen wachten al weken of maanden of ze wat zullen krijgen.

Die trage afhandeling van de aanvragen doet weer beseffen dat het overheidsapparaat inefficiënt is, met te veel incapabele ambtenaren, die dus allemaal wél een maandelijks extraatje bovenop hun salaris krijgen, maar niet in staat zijn op een op het oog simpele administratie handeling te plegen. Wat voor president Chandrikapersad Santokhi dus steeds weer een excuus is om nieuwe ‘deskundigen’ aan te stellen of in te huren.

62.382 lantiman

Alle goede voornemens ten spijt om flink te snijden in het ambtenarenbestand, zijn er volgens de Rekenkamer sinds Santokhi president is, bijna vierduizend aangesteld. Daarmee is het totale bestand op 62.382 lantiman gekomen. En om al die mensen tevreden te houden, heeft de regering dus ingestemd met de laatste eisen van Ravaksur, CLO, Fols en BvL/ALS.

Niet-ambtenaren hebben dus het nakijken. Ganesh begrijpt dat heel veel mensen Santokhi daarom zien als president van de ambtenaren. “Hoewel ik daar ook van profiteer, vind ik dat hij verkeerd bezig is. Ik zal daarom absoluut niet meer voor de VHP stemmen. De onvrede over die partij is echt niet alleen bij mij groot, ik hoor het overal om mij heen. Daar zal die SRD 2.500 die we nu tijdelijk extra krijgen niets aan veranderen.”.-.

*Op verzoek van ambtenaar Ganesh is zijn achternaam door de redactie niet vermeld. Hij vreest represailles vanuit het ministerie waar hij in dienst is.