Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Belfort: Surinaamse rechters voelen zich veilig

Belfort: Surinaamse rechters voelen zich veilig

PARAMARIBO, 2 jun – Rechters zeggen zich veilig te voelen en van een ‘bedreigd gevoel’ is geen sprake. Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie na een bezoek aan de Griffie der Kantongerechten, het formele onderkomen van de rechterlijke macht. Rechters zouden zelf hebben gezegd dat ze zich lekker in hun vel voelen. De Internationale Commissie van Juristen, ICJ, gelooft iets anders.

In een verklaring stelt de ICJ rechters en vervolgingsambtenaren zich bedreigd voelen. Ze zouden zelfs vrezen voor hun persoonlijke veiligheid. De rechters lijken een ander beeld geschetst te hebben. “Ze hebben zelf de krant gebracht met bericht (van ICJ, red.). De rechters zeggen dat het onjuist is en ze weten niet waar de schrijvers met de informatie vandaan komen”, zegt Belfort tegenover de Ware Tijd. Onder meer wordt aangegeven dat er een zekere druk wordt uitgeoefend.

Volgens de ICJ bracht de recente amnestiewet een verstoring teweeg. Onder meer is vertraging opgetreden in het strafproces rond de Decembermoorden. De regering zou zich moeten onthouden van inmenging. “De ICJ heeft veel respect voor de Surinaamse rechtspraak en is nog steeds van oordeel dat er in Suriname ruimte is voor een eerlijk proces. Mede door de nu ontstane vertraging staat deze ruimte in dit proces wel onder druk”, aldus de ICJ.


Posted

in

by