Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Belfort: “Strengere maatregelen noodzakelijk bij verkiezingen”

Belfort: “Strengere maatregelen noodzakelijk bij verkiezingen”

Assembleelid Edward Belfort (ABOP) is voorstander van het treffen van strengere maatregelen bij de verkiezingen van 25 mei 2025. De volksvertegenwoordiger vreest en zegt informatie te hebben dat mensen zullen worden overgehaald om hun stem te verkopen. Op de dag van de stemming zouden zij een foto van hun stembiljet moeten maken waaruit blijkt op wie ze hun stem hebben uitgebracht.

Belfort pleit dat er strengere maatregelen komen zoals het verbieden van mobiele telefoons in het stemlokaal. De ABOP-parlementariër sprak tijdens de vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) zijn bezorgdheid uit over de aanstaande volksuitspraak.

De nieuwe Kiesregeling zal voor de binnenlandbewoners geen vijand zijn, want de mensen mogen vrij hun stem op wie dan ook uitbrengen. De politicus maakt zich zorgen over omkoping. Hij mist een stuk strafbaarstelling in de nieuwe Kieswet waar partijen zich over buigen.

Strengere regels moeten ook garanderen dat niemand aan het geheime karakter van de verkiezingen komt, meent Belfort die een sneer gaf aan sommige politici die er alles aan zullen doen om aan de macht te blijven. Wanneer omkoping niet strafbaar wordt gesteld, vreest het assembleelid dat de uitslag van de verkiezingen niet de juiste weergave zal zijn van de wil van het volk.

Er wordt de bewoners verder vrees ingeboezemd dat met de wijziging van het kiesstelsel de binnenlandse bevolking niemand meer zal hebben om voor haar belangen op te komen. Belfort haalde de vrees tijdens zijn pleidooi gelijk weg. Mensen die iets anders willen dan wat zich nu voordoet aan leiders, krijgen met het nieuwe systeem meer mogelijkheden om hun keus te bepalen.