Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Belastingdienst: Asycuda-systeem werkt wel

Belastingdienst: Asycuda-systeem werkt wel

PARAMARIBO De Belastingdienst Suriname ontkent dat het Asycuda-systeem niet operationeel is. Met deze statement wordt er gereageerd op de speculaties dat het Asycuda-systeem weer is uitgevallen. Integendeel is er in augustus juist gewerkt aan het updaten en beveiligen van het systeem.

“Het Asycuda-systeem is een geautomatiseerde systeem voor douanegegevens dat zorgt voor een vlotte afhandeling van de procedures bij import en export van producten. Bij uitval van het systeem, worden deze procedures handmatig afgewikkeld”, laat de belastingdienst via de Communicatie Dienst Suriname weten.

“Indien er nog niet geregistreerd is voor het nieuwe systeem kan men echter nog geen gebruik hiervan maken”

De werkzaamheden bestonden uit het vervangen van defecte en verouderde hardware, recovery van de primaire database, creëren van online en offline back-ups van databases; reparatie van corrupte data en herstel van databestanden. Desoftwarekan dus optimaal worden gebruikt.

Registratie

Er wordt verder gezegd dat de handmatige werkwijze niet verschilt van het geautomatiseerde systeem op het gebied van de inspectie van goederen, bepaling van invoerrechten en andere belastingen en registratie van data.

Indien er nog niet geregistreerd is voor het nieuw systeem kan men echter nog geen gebruik hiervan maken. Niet-geregistreerden kunnen op het secretariaat van de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen alsnog een registratieformulier indienen.

De gebruikers dienen hierbij ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs in te leveren. Het formulier kanhiergedownload worden.