Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Belanghebbenden houtsector zijn houding regering beu

Belanghebbenden houtsector zijn houding regering beu

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Aan het einde van de bijeenkomst van de belanghebbenden binnen de houtsector kan wat maandenlang niet wilde lukken, plotseling wel. Er komt een telefoontje binnen en de ontmoeting met de regering kan woensdag plaatsvinden. Vijf minuten daarvoor had de vergadering besloten dat er actiegevoerd zou worden als de regering niet binnen 48 uur zou reageren op een schrijven die erop gericht zou zijn de impasse in de sector te bespreken.

Tijdens de meeting maandag in het Lalla Rookhgebouw blijkt het grootste probleem dat de overheid en dan vooral de ministeries van Financiën en Planning en Grondbeleid en Bosbeheer Oost-Indisch doof leken voor de roep vanuit de houtsector om in een ontmoeting te bespreken hoe onmogelijk de verhogingen zijn die per 1 maart zijn ingegaan. “We krijgen dingen als mensen die hun telefoon niet opnemen. We hebben zoveel brieven geschreven dat we er moe van zijn. Het is tijd voor een actie”, zegt Radjen Baldew voorzitter van de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU) gedurende de bijeenkomst.

Geen mandaat

De belanghebbenden in de houtsector hebben de ontmoeting bijeengeroepen om de gemoederen te peilen en om informatie te geven van het traject dat al gevolgd is met de overheid. “Eerst hebben we het geprobeerd met de taskforce ordening houtsector, maar zij hebben geen mandaat om de door de ministeries geslagen beschikkingen terug te draaien. Een ontmoeting met parlementariër Mahinder Jogie is wel gelukt, maar die zou een ontmoeting regelen met de ministeries van Financiën en Planning en Grondbeheer en Bosbeleid. Alleen zij zouden de geslagen beschikking met de verhogingen kunnen aanpassen”, legt Baldew uit.

‘Het kan niet dat sommige van deze kosten met honderdvijftig en soms wel duizend procent de lucht in zijn gegaan’

In een afgeladen zaal wordt met een presentatie aangegeven hoe de verhogingen die per 1 maart per beschikking zijn doorgevoerd doorwerken op de prijs van het hout en direct ook op de verdiencapaciteit van de sector. De kosten van exploratierechten, concessierechten, retributie en voor houtkeuringen zijn drastisch verhoogd.  “Het kan niet dat sommige van deze verhogingen met honderdvijftig en soms wel duizend procent de lucht in zijn gegaan. En dat zonder ons daarbij te betrekken”, klinkt het boos uit de zaal.

Staande de vergadering wordt besloten dat er een actie zal komen. “Maar we gaan niet bekend maken wat het actiemodel zal zijn. We sturen een brief naar de president en geven hem 48 uur om te reageren. Reageert hij niet dan gaan we in actie. Belangrijk is het dat we onze eisen duidelijk op papier hebben,” aldus Baldew. Dat was het standpunt tot er een telefoontje binnenkwam. “We gaan van daarna bepalen wat we gaan doen”, klonk het daarna weifelend.