Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bedrijvenorganisaties vrezen black listing Suriname door lakse houding overheid

Bedrijvenorganisaties vrezen black listing Suriname door lakse houding overheid

“Het is tien keer moeilijker van een zwarte lijst te komen, dus de overheid kan liever heel serieus aan de slag gaan”, zegt Wilgo Bilkerdijk voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa). Suriname heeft tot november de mogelijkheid om te voldoen aan de voorwaarden van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), om te voorkomen dat het op de zwarte lijst komt. Asfa de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en het Suriname Business Forum (SBF) hebben gezamenlijk, in een brief aan assembleevoorzitter Marinus Bee gewezen op het dreigende gevaar.

door Wilfred Leeuwin

De vrees van de drie organisaties is ontstaan nadat ze verontrustende mededelingen hebben gehoord bij de paneldiscussie ‘Compliance and good governance’, tijdens de financiële beurs van de Centrale Bank van Suriname, op 6 augustus. Gevreesd wordt dat als het land op de zwarte lijst komt het volledig geïsoleerd zal worden van het internationaal financieel systeem.

Het kan als gevolg hiervan dan niet exporteren of importeren en correspondent banken (internationale banken die valutaverkeer ondersteunen van en naar ons land) zullen dan geen zaken meer met Surinaamse banken mogen doen.

Om te voorkomen dat het land op de zwarte lijst wordt geplaatst zal het voortvarender moeten werken aan het doorvoeren van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force

Dit zal leiden tot enorme nadelige gevolgen en Suriname zal daardoor financieel geïsoleerd raken. Ook bij een grey-listing (grijze lijst) zou Suriname zware economische sancties opgelegd kunnen krijgen door instellingen als het IMF, de Wereldbank en andere internationale banken en organisaties.

te voorkomen dat het land op de zwarte lijst wordt geplaatst zal het voortvarender moeten werken aan het doorvoeren van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). De recente evaluatie van het Mutual Evaluation Report (MER) van Suriname door de CFATF heeft aangetoond dat er nog aanzienlijk veel werk moet worden verricht om het loerende gevaar te keren.

Bilkerdijk: “Het zijn geen eenvoudige zaken waaraan in zo een korte tijd gewerkt moet worden. Het gaat niet alleen om wetgeving, maar ook om zaken die liggen binnen het gedoogde illegale financieel verkeer van Suriname.” De Asfa-voorzitter zegt dat al sinds het aantreden van deze regering bij haar er op wordt aangedrongen om haast te maken.  

Suriname wordt volgens hem, samen met veel andere landen in de Caribische regio al ettelijke jaren bedreigd met blacklisting. De gevolgen voor de regio zullen enorm zijn. “Maar waar wij als grote organisaties hier ons druk om maken, zal het ook voor de individuele burgers een ramp zijn. Kleine overmakingen van bijvoorbeeld een 1000 US dollar of aankopen met creditcards, zullen niet meer mogelijk zijn. “

Wet- en regelgeving

In de brief aan Bee maken VSB, ASFA en SBF, duidelijk dat de tijd tussen nu en de volgende datum van rapportage, november, bijzonder kort is. ‘Dit vereist dat we nu effectieve stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat Suriname niet alleen voldoet aan de gestelde normen, maar ook aantoont dat het de nodige wetten in orde moet maken en ook effectief omgaat met de wetgeving die tot op heden is ingevoerd’, staat er in de brief.

Om deze doelen te bereiken, zijn er twee belangrijke kaders vastgesteld. ‘Allereerst de cruciale wet- en regelgevingsproducten, waarbij de ministeries van Justitie en Politie en van Financiën en Planning een centrale rol vervullen. Ten tweede moet worden aangetoond dat we als land effectief handelen in de handhaving van de wetten en het toezicht op naleving van wet- en regelgeving.

Dit heeft vooral ook betrekking op het notarieel vastleggen van het vermogen van politici, voordat zij een hoge functie als president, vicepresident, minister of assembleelid aanvaarden’, valt te lezen in het schrijven.

Kleine overmakingen van bijvoorbeeld een 1000 US dollar of aankopen met creditcards, zullen niet meer mogelijk zijn

 De vrees is dat Suriname bij de eerstvolgende rapportage in november wordt beoordeeld als een land dat niet coöperatief is bij het wegwerken van de vastgestelde hiaten. Van de 40 aanbevelingen waaraan Suriname moet voldoen zijn er acht die met hoge prioriteit afgehandeld dienen te worden omdat de resultaten in november op de plenaire vergadering van de CFATF beoordeeld worden.

Gezamenlijk en vastberaden

VSB, ASFA en SBF vragen met name dringende aandacht voor wetgeving, zoals het amenderen van het strafbaar stellen van witwassen. Volgens de aanbevelingen uit het MER-rapport zou deze wetgeving verruimd moeten worden. Ook moet de wet voor het strafbaar stellen van terrorismefinanciering verruimd worden, om te kunnen voldoen aan internationale criteria.

Daarna vragen de organisaties aandacht voor de wet over rechtspersonen, zoals stichtingen. Deze rechtsvorm wordt alom misbruikt binnen de financiële wereld in Suriname, vooral de zogeheten non-profit organisaties. Deze regelingen zullen ook erin moeten resulteren dat er een register komt voor personen die eigenaar zijn van of zeggenschap hebben in de rechtspersonen, maar niet op de voorgrond treden.

Een ander belangrijk aspect waar de organisaties dringende aandacht voor vragen is het goed vastleggen wat de gamingboard. Ook de rollen, taken en verantwoordelijkheden voor onder andere het toezicht op deze sector door de Gamingboard geniet ook hoge prioriteit. Er wordt op gewezen dat voor de financiële sector een Financial Intelligence Unit (FIU) het toezicht moet uitoefenen.

“We zijn ervan overtuigd dat met gezamenlijke inzet en vastberadenheid, Suriname kan voldoen aan de gestelde normen en de economische stabiliteit en groei kan bevorderen. De stakeholders van Asfa, VSB en SBF staan achter deze inspanningen en zijn bereid om samen te werken aan een positieve toekomst voor ons land”, staat in de brief.