Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Banen verlies door Europa

Banen verlies door Europa

DOOR DUNCAN MIL

19 juni 2023 – Het aantal ontslagen dat sinds januari is aangekondigd, heeft de 116.000 overschreden terwijl Europa strijdt tegen tientallen jaren hoge inflatie, prijsvolatiliteit in grondstoffen en een groeiende automatiseringsgolf.

De meeste verliezen vallen binnen de Europese technologiesector. Ten minste tien bedrijven hebben dit jaar tot nu toe meer dan 88.000 banen geschrapt.

In mei kondigde de Britse telecomgigant BT aan voor het einde van het decennium 55.000 banen te willen schrappen. Zodra het glasvezelnetwerk van BT klaar is, heeft het minder personeel nodig voor onderhoud. BT’s personeelsbestand van 130.000 zal binnen zeven jaar met 40 procent afnemen.

Een recent rapport van het McKinsey Global Institute (MGI), “The future of work in Europe”, suggereert dat het tempo van de automatisering gevolgen zal hebben voor zo’n 53 miljoen Europese banen — 22 procent van het huidige personeelsbestand van ongeveer 240 miljoen mensen.

Uit de analyse van MGI blijkt dat automatisering niet de enige kracht is die de werkplek vormgeeft. De mix van sectoren in Europa komt weer in evenwicht nu de industrie en de landbouw blijven achteruitgaan, terwijl de diensten relatief meer gewicht in de schaal leggen.

Drie sectoren zullen waarschijnlijk goed zijn voor meer dan 70 procent van de potentiële banengroei in Europa tot 2030. Menselijke gezondheidszorg en maatschappelijk werk zouden 4,5 miljoen banen kunnen opleveren, gevolgd door professionele, wetenschappelijke en technische diensten, die 2,6 miljoen banen zouden kunnen toevoegen, en onderwijs, die 2,0 miljoen banen zou kunnen opleveren.

“Het is gemakkelijk voor te stellen dat AI bijvoorbeeld kanker veel beter zal opsporen dan mensen dat kunnen”, vertelde Joanne Song McLaughlin, universitair hoofddocent arbeidseconomie aan de Universiteit van Buffalo, aan de BBC.

“In de toekomst ga ik ervan uit dat artsen die nieuwe technologie zullen gebruiken. Maar ik denk niet dat de hele rol van de dokter vervangen zal worden”, voegt Song McLaughlin toe.