Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bajaj Processpack heeft interesse in Suriname

Bajaj Processpack heeft interesse in Suriname

PARAMARIBO — De Indiase onderneming Bajaj Processpack ziet grote potentie in Suriname om inkomsten te genereren uit het verwerken, verpakken en exporteren van fruit en andere agrarische producten. President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn bezoek in januari aan de Republiek India een ontmoeting gehad met de leiding van Bajaj Processpack, waarbij de onderneming interesse heeft getoond in zaken doen met én inSuriname.

In navolging hiervan is directeur Girissh Bajaj momenteel in Suriname. Hij heeft  zaterdag in het SAIS-gebouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een presentatie gehouden voor de LVV-leiding en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven cq de agrarische sector.

Bajaj, die met een delegatie in de regio vertoeft is uitvoerig ingegaan op de processen binnen zijn onderneming en de voordelen én inkomsten die Suriname zou kunnen genereren in deze industrie. Tijdens de presentatie is hij gedetailleerd ingegaan op het verwerken en verpakken van fruit en andere agrarische producten zoals melk.

Exporteren

Bajaj heeft benadrukt dat Suriname bepaalde producten niet langer hoeft te importeren, maar zelf kan verwerken, verpakken en ook exporteren. Verder is hij ook ingegaan op de technologie en machines waarvan gebruik wordt gemaakt alsook de voordelen hiervan, en de financieringsmogelijkheden via onder meer de Indiase Eximbank.

De machines zijn vooral zodanig gefabriceerd dat verspilling tot een minimum beperkt kan worden. Het bedrijf laat zich leiden door technologieën zoals biomassa en zonne-energie en Bajaj zegt dat Suriname met zijn carbon negatieve status hier veel voordelen uit kan halen.

LVV-minister Parmanand Sewdien zegt dat het contact met Bajaj Processpack reeds lang loopt. Na het bezoek van president Santokhi ruim een maand geleden aan India heeft hij de onderneming uitgenodigd voor een bezoek aan Suriname. Volgens minister Sewdien is Bajaj Processpack een multi-miljardenbedrijf met een hoop technologie in huis, gebaseerd op de omstandigheden in de ontwikkelingslanden.

Bajaj Processpack heeft een belangrijke rol gespeeld om de industrialisatie van de agrarische sector naar een hoger niveau te tillen. Daarmee is de onderneming thans bezig in Afrika en breidt zij haar interesse ook uit naar het Caribisch gebied.