Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Baithak Sister Ratna Bhageloe zet muziek op laag pitje

Baithak Sister Ratna Bhageloe zet muziek op laag pitje

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Ik ben niet gestopt. Af en toe doe ik nog wel iets als ik word benaderd om met andere muziekgroepen op te treden”, vertelt zangeres en dholak-speelster Ratna Bhageloe, bekend van de Baithak Sisters, aan de Ware Tijd. Ze is, na enkele jaren in Nederland te hebben gewoond, terug in Suriname. De Baithak Sister geeft ook dholak-les. “Ik vind lesgeven interessant en leerrijk”, geeft ze aan.

Momenteel is de tienjarige Riyant Sewpersad haar enige leerlingen. Twee anderen, die ook les bij haar volgden, zijn afgehaakt. Bhageloe ziet veel potentie in Sewpersad. “Hij wordt een aardige drummer/dholak-speler als hij zo doorgaat met oefenen”, verzekert ze. “Ik ben blij voor hem dat hij langzaam uit zijn comfortzone stapt.”

“Ik mis het; de groep, de gezelligheid, de optredens… samen met mijn
zusjes muziek maken en oefenen”

Baithak Gana gaat volgens de zangeres en dholak-speelster blijven voortbestaan, zolang de kinderen en ouders geïnteresseerd zijn in hun cultuur. Ze geeft toe dat de Indiase invloeden Bollywood en Indian Classical goed zichtbaar worden. Het doet haar goed om te zien en te horen dat de jongeren de Hindostaanse muziekinstrumenten willen leren bespelen.

Drie zusters

Bhageloe heeft dit jaar, samen met haar zusters Roshny Bhageloe (bandleider) en Anupma Ramgatie-Bhageloe, met wie ze de Baithak Sisters vormt, de track ‘More Dagariya’ uitgebracht in verband met 150 jaar Hindostaanse immigratie. “We zongen met ons drieën, terwijl ik ook de dholak heb bespeeld.” Kishan Ramadhin, een muzikant die een opnamestudio heeft, was te horen op zijn harmonium.

De gezusters Bhageloe waren in 2011 en 2012 ontzettend populair in Suriname. In deze periode hadden ze veel optredens, met name in de Anthony Nesty Sporthal en op het Bomaveld en tijdens verjaardagsfeesten.

Vanwege de vele boekingen en de bekendheid die het trio verwierf, besloot het om de groep met drie vrienden uit te breiden. In het verlengde daarvan werd de oorspronkelijke naam veranderd in Baithak Sisters & Co. Dj Prako werd de manager van de band. De samenwerking met hem is nog intact.

Eerbetoon

Vorig jaar juli bracht Bhageloe haar eerste soloproject uit; de mash-up ‘Gratitude to Baithak Gana Legends’. “Ik wilde graag één solo track opnemen en dank uitbrengen aan de voorgangers van de baithak gana-artiesten, onder wie ook de vrouwelijke.”

De Baithak Sister laat doorschemeren dat ze deze artiesten erg dankbaar is voor hun muziek en mooie songteksten, die zij hebben geschreven. De lyrics zijn niet meer weg te denken. Eén daarvan is ‘Gowri Pooja’, geschreven door wijlen Dropati.

Dit nummer is geschikt voor huwelijksplechtigheden. Dropati, een Surinaamse zangeres en harmonicaspeelster, was de eerste vrouw die in de muziekstijl baithak gana een langspeelplaat (LP) heeft uitgebracht en internationaal heeft opgetreden.

Droom

Bhageloe komt uit een muzikale familie. Haar vader Sonny en opa Lachman zongen en speelden de dholak, dhantal en tamboerijn. “Ik was acht jaar toen ik in een mandir (tempel) begon. Ik ging vaak met ouderen mee naar traditionele feesten en huwelijken. Op mijn zeventiende begon ik in een semi-klassieke groep mee te doen samen met mijn zusje.”

Ze valt even stil. “Ik mis het; de groep, de gezelligheid, de optredens … samen met mijn zusjes muziek maken en oefenen, doelen uitstippelen en daaraan werken”, geeft Bhageloe toe. Echter, haar zusters en moeder wonen in Nederland, terwijl zij remigreerde.

Alhoewel Bhageloe meerdere tracks wil uitbrengen met haar zusjes, ligt haar grote droomwens niet in de muziek. “Mijn grootste doel is om hulpbehoevenden te helpen. Ik ben van huis een maatschappelijk werkster. In Nederland heb ik zeven jaar gewerkt bij Middin, een organisatie voor mensen die één of meerdere beperkingen hebben.”