Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Baggerproject Surinamerivier deels opgeleverd

Baggerproject Surinamerivier deels opgeleverd

Het project voor het baggeren van de Surinamerivier is deze dagen opgeleverd. Meer dan 10 jaar zijn de baggerwerkzaamheden uitgebleven. De vaargeul was daardoor steeds gaan dichtslibben. Rond het baggeren van de rivier, die druk bevaren behoort te zijn, is er veel te doen geweest. Onder andere was er een discussie over de diepte van het baggeren. 

Bij het opleveren is aangegeven dat het baggeren van de rivier een continue proces is. Er is ook gezegd dat diepere schepen de haven kunnen aandoen. Wij hadden eerder gezegd dat regelmatig scheepvaartverkeer ervoor gaat zorgen dat baggeren overbodig wordt. Als er geen scheepvaartverkeer is op de rivier, is de kans groter dat de rivier gaat dichtslibben. Het heeft er veel weg van dat de rivier continu zal worden gebaggerd. Er zijn sommige plekken in de rivier die 30 meter breed zijn. 

In januari 2019 werd bericht dat er tot een diepte van 6.5 meter (bij laagwater) zou moeten worden gebaggerd. Volgens de data uit 2014 was er 4.3 miljoen kubieke meter aan volume uit de rivier te baggeren. Het baggeren zou toen ongeveer 8 maanden duren. Enkele jaren later zal er veel meer volume uit de rivier te halen zijn, wat resulteert in een mogelijk langere werktijd.

De vraag rijst in deze in welke mate de bedrijven die zullen profiteren van een diepere vaargeul, zullen bijdragen aan de kosten van het regelmatig baggeren van de rivier. De president maakte terecht de opmerking dat Suriname op eigen kracht  de rivieren moet kunnen baggeren. De belanghebbenden kunnen eventueel gezamenlijk een bedrijf oprichten met gelijke aandelen en baggerfaciliteiten aankopen. De investering zal zich dan wel door een intensieve business op de rivier terug verdienen. Dit, omdat een diepere rivier zal leiden tot meer verkeer op de rivier. Eerder had de VSB is 2021 opmerkingen gemaakt over een afname van de ladingvolumes en beperkingen voor het scheepvaartverkeer. De vraag is of nu de rivier dieper is geworden, er inderdaad veel meer schepen Paramaribo zullen aandoen. Suriname maakt een economische crisis door waardoor zeer waarschijnlijk de importen zijn afgenomen. 

De vaargeul van de Surinamerivier is over een totale lengte van 68 kilometer uitgediept tot een diepte van 5,5 meter. Het werk is 2 jaar terug opgestart. De vraag rijst of door de opkomende olie-industrie offshore er meer gebruik zal worden gemaakt van de rivier. De vraag is ook of scheepvaart naar andere havens uitweken. omdat ze de Surinamerivier niet mochten aandoen. Die schepen zullen de haven nu wel kunnen aandoen. Meer scheepvaart zal leiden tot meer inkomsten voor de haven. Het baggeren van de haven heeft een hele politieke discussie opgeleverd waarbij niet in de eerste plaats werd gekeken naar de Surinaamse belangen. Dat is het geval elke keer wanneer er grote betekenisvolle projecten in Suriname zullen worden uitgevoerd. 

Eerder is bericht in 2021 dat op basis van verkregen rapportage de ‘scope of works’ opgedeeld was in 2 delen, waarbij het belangrijkste doel was het uitdiepen en verbreden van het navigatiekanaal over 30 kilometer. Het gaat dan om de monding van de Surinamerivier tot Braamspunt. Het tweede deel, dat recent is opgeleverd, hield in ‘Maintenance Dredging’ voor het onderhouden van de verplichte baggerniveaus langs de vaargeul –68 kilometer – voor een periode van 2 jaar. Eveneens wordt aangegeven dat er een tweede fase wordt beoogd waarin er verdere verdieping van de vaargeul inclusief onderhoud zal plaatsvinden. De VSB had eerder gezien de huidige economische situatie en de afname van de ladingvolumes en de beperkingen voor het scheepvaartverkeer, voorstander te zijn van een project dat de bestaande import/export volumes op een kostenefficiënte manier kan ondersteunen. De rederijen zouden meerdere malen hebben aangeven dat ze meer diepgang nodig hebben ter maximalisering van de belading van het schip. Met de eerdere diepgang is een efficiënte belading en inzet van hun schepen zeer moeilijk. Er kon niet regelmatig lading voor import/export vervoerd worden, met als gevolg langere wachttijden in transithavens en verhoogde kosten. 

De verwachting is dat rederijen met een verbeterde diepgang het aanbod van import/export ladingen efficiënter zullen kunnen verschepen met de op de Suriname route ingezette schepen. 

Eerder was aan de orde dat een dredging fee zou worden geïnd als compensatie voor het baggerproject. De VSB had eerder gewaarschuwd, in het belang van de bedrijven dat de nodige aandacht besteed moet worden om te voorkomen dat een te hoge spin-off op de consument ontstaat. De bedrijvenorganisatie was zich in 2021 bewust van de recente ontwikkelingen in de offshore olie-industrie en de behoefte van deze sector voor meer diepgang. 

In elk geval is het een goede zaak dat het partijen is gelukt om een high profile project tot een goed einde te brengen. Nu is het de uitdaging om een duurzaam systeem in gang te zetten