Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » B-boy Dietje brengt Koejake tot leven in danstheatervoorstelling

B-boy Dietje brengt Koejake tot leven in danstheatervoorstelling

‘Het is een mooi fantasierijk verhaal’t Shanavon Arsomedjo

In het theaterstuk stuk ‘Koejake, beschermer van de natuur’ vertelt de in Suriname geboren B-boy Dietje over een inheemse man met de geest van een Toekan. Met zijn krachten strijdt hij voor zijn inheemse bevolking en doet hij er alles aan om de natuur te beschermen. “Het is een mooi fantasierijk verhaal, dat zich in de jungle afspeelt met Surinaamse dieren en mensen.”

door Shanavon Arsomedjo

Door middel van dans en beweging wordt verteld hoe mensen de natuur vernietigen en hoe dit gevolgen heeft voor anderen, in het bijzonder de Inheemsen. De Koejake wordt gezien als de beschermer van de natuur, maar is tegelijkertijd ook een bedreigde diersoort.

Tijdens zijn jongste bezoek aan Suriname merkte de artiest de onvrede bij inheemsen en hoorde hij van mogelijk door cyanide vervuild water. Dit alles kon onder één noemer geplaatst worden: de natuur is in gevaar. En toen wist hij het. Hij zal op zijn manier zijn stem laten horen met zijn danstheatervoorstelling.

In mijn stukken zal ik altijd traditionele Surinaamse Afrikaanse dansstijlen mengen met breakdance. Het wordt een nieuwe tak

Wat de rol is van de Koejake is te zien op 8 tot en met 10 september wanneer het stuk opgevoerd zal worden in On Stage Performing Arts. Het heeft een jaar geduurd om deze productie te maken. Het repeteren met de cast in Suriname duurt vier weken tot aan de eerste voorstelling.

De theatermaker heeft bewust ervoor gekozen met Surinaamse artiesten te werken, “want wordt het een succes en is de vraag groot, kunnen ze ermee toeren.” B-boy Dietje hoopt dat zij dit ook buiten Suriname kunnen brengen. Dan denkt hij onder andere aan Frans-Guyana, andere landen in het Caribische gebied en Nederland.

Workshops voor kinderen

Hij kwam naar Suriname om aan dit theaterstuk te werken. Maar zijn project omvat veel meer. Alvorens hier naar toe te kwam ging hij twee maanden op onderzoek uit door Afrika en voor oriëntatie over dansstijlen daar. Die heeft hij gecombineerd met de Surinaamse culturele dans om die vervolgens samen te smelten met hiphop.

De artiest vindt het als breakdancer belangrijk om in deze vorm van dans ook zijn cultuur te verwerken. In Suriname aangekomen startte hij meteen met het educatieve gedeelte van zijn project. Dit hield in dat hij met zijn team op scholen en in kindertehuizen dansworkshops verzorgde, in combinatie met basic life skills (basislevensvaardigheden).

“We hadden elke dag gemiddeld tweehonderd kinderen. Het was intensief, omdat ik na zo een sessie met de kinderen moest repeteren met de cast van Koejake. Maar omdat ik heb gemerkt dat de kinderen er behoefte aan hadden, beleefde ik elke dag plezier om hen te geven wat ze nodig hebben.” Dietje heeft er een voldaan gevoel aan overgehouden.

Boodschap overbrengen

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Ish Dance Collective, de Nederlandse ambassade in Suriname, het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten en cultuurparticipatie. Met het theaterstuk maakt Dietje officieel de overstap van uitvoerend danser naar theatermaker en regisseur. Hij heeft al eerder theater gemaakt, maar met deze productie wil hij groter gaan en vooral op de Nederlandse markt gezien worden.

Zijn plan is om zowel in Nederland als Suriname theater te maken. “Ik ben Surinamer en vind het geweldig om iets terug te geven aan mijn land en mijn mensen. Want hoe meer je geeft, hoe meer je terugkrijgt.” Terug in Nederland gaat hij werken aan zijn tweede stuk: ‘Kromanti’. De tekst is al af. Het stuk wordt gemaakt in het kader van het slavernijverleden en Dietje wil het brengen met Surinaamse artiesten in Nederland.

Volgens hem reageren ook Nederlanders enthousiast op zijn culturele producties. Zij kennen die vorm van cultuur niet echt. Daardoor krijgt hij een gemengd publiek tijdens de voorstellingen.

“Voor mij is het belangrijk om iedereen die kant van mijn cultuur mee te geven. Daarom meng ik het met breakdance, een tak in de hiphop. Dat zijn de moderne stijlen die kids tegenwoordig kennen. Door dans te combineren met mijn cultuur, kan ik mijn boodschap overbrengen. Dat maakt het interessant.”

In deze nieuwe uitdaging is Dietje ook zijn identiteit aan het vormen. “In mijn stukken zal ik altijd traditionele Surinaamse Afrikaanse dansstijlen mengen met breakdance. Het wordt een nieuwe tak. Ik doe het bewust, omdat je als nieuwe maker ook je eigen identiteit of merk moet hebben en dit is het mijne. Ik geloof erin dat ik op deze manier sneller gezien word. Ik ben trots met deze stap. Ik begon als danser in Suriname en mag nu als een van de bekende dansers gezien worden. Dat wil ik ook gaan doen met regie. Hopelijk mag ik gaan behoren tot de beste regisseurs.”