Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » AZP wint Jan Taco te Gussinklo-prijs voor baanbrekende prestaties

AZP wint Jan Taco te Gussinklo-prijs voor baanbrekende prestaties

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “We danken de Covid-19-patiënten die toestemming hebben gegeven om in studie verband convalescent (herstellend) plasma te ontvangen. Het is overweldigend geweest. Zoveel positieve reacties in en buiten Suriname. En ook het team van AZP bedankt voor de ondersteuning.” Rosita Bihariesingh-Sanchit, cardio-anesthesioloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft woensdag in Utrecht, Nederland de trofee in ontvangst genomen die is gekoppeld aan de jaarlijkse ‘Jan Taco te Gussinklo’-prijs die wordt toegekend voor baanbrekende prestaties in de zorg.

AZP, dat de award kreeg vanwege de “bijzondere, geld besparende vinding”, werd tijdens het Data Driven Healthcare Congres tot winnaar uitgeroepen. De prijs is voor de eerste keer uitgereikt. Met deze onderscheiding krijgt het AZP coaching en monitoring van data zolang het dat nodig heeft. Bihariesingh-Sanchit zegt tegen de Ware Tijd dat het ziekenhuis als instelling in een ontwikkelingsland een therapeutische mogelijkheid heeft kunnen ontwikkelen met innovatie en schaarse middelen. Daardoor is het in aanmerking gekomen voor de award, die wordt uitgeloofd aan zowel aanstormend individueel talent als instituten die duurzame impact maken.

“Het blijkt dat patiënten die plasma hebben gekregen een 60 procent hogere kans hadden om te overleven in vergelijking met conventionele therapie”

Het AZP heeft gebruikgemaakt van een filter die net was ontwikkeld om convalescent (herstellend) plasma te genereren. Het ging om het vloeibare, kleurloze bestanddeel van bloed van mensen die het coronavirus hebben gehad en daardoor beschermende antistoffen in hun plasma hebben. Patiënten die tijdens de Covid-19-periode waren opgenomen op de intensivecareafdeling en voldeden kregen convalescent plasma. Uit onderzoek is er aangetoond dat het product van goede kwaliteit was. “We hebben alle data onderzocht en het blijkt dat patiënten die plasma hebben gekregen een 60 procent hogere kans hadden om te overleven in vergelijking met conventionele therapie.”

Het AZP, het grootste ziekenhuis in Suriname, is verantwoordelijk voor 60 tot 70 procent van de zorg. Daarnaast levert het tertiaire zorg, wat in de meeste lageinkomenslanden niet gebruikelijk is. Bihariesingh-Sanchit zegt dat werken in een ontwikkelingsland altijd vraagt naar innovatief denken en pragmatisch zijn zodat goede zorg wordt gehandhaafd.

De filter van het Nederlandse bedrijf Hemoclear is eigenlijk ontwikkeld als cell saver device voor postoperatief bloedverlies in de hartchirurgie. “Het blijkt nu dat we haar naast het genereren van convalescent plasma voor andere ernstige complicaties kunnen gebruiken, die we eerder bijna of niet konden behandelen.” Volgend maand houdt Bihariesingh-Sanchit in Berlijn, Duitsland een presentatie daarover. Het artikel over de ‘AZP-vinding’ werd gepubliceerd op diverse medische websites en in wetenschappelijke bladen. Dit heeft gezorgd voor bekendheid naar buiten toe met als gevolg de nominatie.

Het AZP, vertegenwoordigd door Rosita Bihariesingh-Sanchit (l) en John Rijsdijk zijn de winnaars van de Jan Taco te Gussinklo-prijs 2023.