Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Audiovisueel archiefmateriaal voortaan op duurzame wijze opslaan

Audiovisueel archiefmateriaal voortaan op duurzame wijze opslaan

Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — “In je eentje kan je soms ver gaan, maar samen kom je veel verder.” Dit zegt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid (IBG), bij de officiële overdracht van het digitaliseringwerksysteem voor de afdeling Film Video en Audio (FVA) in het Nationaal Archief Suriname (NAS). Het NAS beschikt naast een rijk en kostbaar papierenarchief ook over audiovisueel materiaal.

Dit kon tot voor kort echter niet op een duurzame manier worden opgeslagen. Hierin is verandering gekomen met de ingebruikname van digitaliseringswerkapparatuur. Met dit systeem kan beeld- en geluidsmateriaal stap voor stap op professionele wijze gedigitaliseerd worden. Regionaal is Suriname hiermee het enige land dat nu beschikt over een professioneel digitaliseringsysteem naar internationale standaarden.

“Het moderne systeem is niet alleen om audiovisueel-materiaal op duurzame wijze op te slaan, maar ook die van mediabedrijven, individuen, voorlichtingsdiensten van de overheid en particulieren”

Veel gebruikers mogelijk

In mei vorig jaar ondertekenden het IBG en NAS een samenwerkingsovereenkomst voor de ondersteuning. Die geldt voor onder andere mediageletterdheid, digitale inclusie, wederzijdse aanbieding van een veilige omgeving voor onderzoek op locatie of educatieve toegang tot gedigitaliseerde collecties en het delen van onderzoek en netwerken voor wederzijds voordeel. Ook werden afspraken gemaakt voor aanschaf van technisch apparatuur ten behoeve van de afdeling FVA.

Na de ondertekening van de intentieverklaring is alles in een stroomversnelling gegaan. “Die voortvarendheid waarin Eppo en zijn team deze samenwerking hebben opgepakt en uitvoeren verdient navolging met alle partners die in het land samenwerken, want dit is heel snel gegaan”, complimenteert NAS-directeur Rita Tjien Fooh de werkwijze van de IBG-directeur en zijn team.

Vanaf juli vorig jaar hebben IBG-medewerkers diverse bezoeken aan Suriname gebracht, waarbij er onder andere ook een quick scan is gemaakt van de apparatuur en werkprocessen in het NAS. Er is ook inzage gegeven in de hoeveelheid van audiovisuele archiefbestanden.

Het moderne systeem is niet alleen om audiovisueel-materiaal op duurzame wijze op te slaan, maar ook die van mediabedrijven, individuen, voorlichtingsdiensten van de overheid en particulieren. Een bundeling van al deze betrokkenen is volgens Tjien Fooh noodzakelijk, om het  opgeslagen materiaal publiekelijk toegankelijk te maken.

Regionale primeur

De afgelopen maanden is van Nispen tot Sevenaer samen met andere IBG-medewerkers ook naar de Nederlandse Antillen gegaan om te kijken hoe beeld en geluid wordt opgeslagen. Voorafgaand aan de ondertekening van de overhandigingsovereenkomst met het NAS van het digitaliseringsysteem hield hij een presentatie met als titel ‘Perspectieve samenwerking IBG en het Caribisch Gebied; toegankelijkheid en beschikbaarstelling van AV-materiaal’. 

Op alle eilanden zijn het slechts een paar particulieren die audiovisueel materiaal opslaan. “Op Curaçao zijn we in het archief gegaan, waar er belangrijke videobandjes zijn die je niet meer kunt afspelen”, zegt van Nispen tot Sevenaer. Het IBG-team kwam snel tot de conclusie dat er ook geen dekking is in duurzaamheid bij vastlegging.

Hij kon daarom meegaan met het voorstel van Tjien Fooh om het NAS als media archief verzamelpunt voor de regio te laten zijn. “Dit maakt dat het NAS zijn dienstverlening aan de media in Suriname en regionaal kan uitbreiden”, zegt Tjien Fooh. De samenwerking tussen IBG en NAS loopt tot 2025 met de mogelijkheid tot verlening.