Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Atomang: ‘Het is Marrondag mensen, laten we deze dag met veel liefde herdenken’

Atomang: ‘Het is Marrondag mensen, laten we deze dag met veel liefde herdenken’

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Continu overleg, dat is leven. Zo hebben we geleerd, zo zijn we het gewend, het werkt goed dus zo zullen we doorgaan”, zegt een traditionele gezagdrager voorafgaand aan het gebed dat hoort bij een plengoffer. De viering van de Dag der Marrons startte dinsdag met een traditionele trowe watra te Nyun Combé.

Het thema dit jaar luidt ‘Onse w’e go’, Aucaans voor ‘waarheen?’ Met dit statement in de vorm van een vraag wil stichting 10 oktober marrons en de staat oproepen een goede richting aan te nemen ten behoeve van land en volk. “Omdat het onduidelijk is voor velen welke richting Suriname opgaat”, legt voorzitter Leo Atomang uit. “Dit plengoffer is bedoeld als ode aan onze voorvaderen die ons de gelegenheid hebben geboden om vandaag hier te mogen staan.”

“Het is onduidelijk voor velen welke richting Suriname opgaat”

Leo Atomang

Het gebed dat hierbij hoorde, werd voor een groot deel gedaan in kromanti, een rituele geheime taal die wordt gebruikt om in contact te treden met de voorouders. De trowe watra moet ook worden gezien als het officiële startsein van alle activiteiten die dinsdag plaatsvinden. “Dat doe je al vroeg in de ochtend zoals we dat nu hier doen op Nyun Combé. Het is Marrondag mensen!” klinkt de stem van Atomang, “laten we de deze dag doorbrengen met heel veel liefde”, roept hij op.

Vanuit Nyun Combé trokken de aanwezigen naar het Plein van 10 oktober, waar de president en de vicepresident het volk zullen toespreken. Daarna is er een prodowaka vanaf dit plein tot het Onafhankelijkheidsplein. Deze drie activiteiten behoren tot de drie hoofdactiviteiten bij de viering van de Dag der Marrons 2023.

Te Nyun Combé kwamen traditionele gezagdragers dinsdag bijeen voor het brengen van een plengoffer op de Dag der Marrons.