Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Atleten kunnen beter met pijn omgaan

Atleten kunnen beter met pijn omgaan

Verstuikingen, een verrekte spier en ernstigere blessures zijn haast onvermijdelijk als je fanatiek sport. Nieuw onderzoek bevestigt dat atleten een hogere pijngrens hebben dan bankzitters en mensen die alleen in het weekend sporten.

Wetenschappers van de Universiteit van Heidelberg bestudeerden de resultaten van vijftien onderzoeken. Ze vergeleken de pijndrempel en pijngrens van atleten en mensen die niet fanatiek sporten.

De pijndrempel is het punt waarop je pijn begint te ervaren als reactie op bijvoorbeeld warmte of druk. De pijngrens is het maximum aan pijn dat iemand aankan.

De pijndrempel bleek bij beide groepen ongeveer gelijk te zijn, maar atleten hadden een hogere pijngrens dan volwassenen die gemiddeld actief zijn.

Hoeveel pijn ze konden hebben hing bovendien af van de sport die ze beoefenden. Competitiesporters, zoals voetballers, konden over het algemeen beter tegen pijn dan duursporters.

Waarom atleten beter met pijn kunnen omgaan, is niet onderzocht. Als je beweegt, maak je het ‘gelukshormoon’ endorfine aan. Mogelijk verlicht dat pijn.

Volgens pijnonderzoeker Allan Basbaum van de University of California zijn atleten bovendien zo gemotiveerd dat ze pijnsignalen liever negeren.

“De meeste sporters vragen zich niet af of het pijn doet, maar met hoeveel pijn ze toch nog door kunnen gaan”, zegt Basbaum. Degenen die het best tegen pijn kunnen, hebben de grootste kans atleet te worden.

(nu.nl)


Posted

in

by