Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Asycuda-systeem blijft draaien na upgrade

Asycuda-systeem blijft draaien na upgrade

Het Asycuda-systeem automatiseert douanegegevens om de import en export van producten soepel te laten verlopen. Bij een systeemstoring worden deze procedures handmatig afgehandeld, zonder verschil in werkwijze ten opzichte van de geautomatiseerde versie. Voor Suriname is dit van essentieel belang omdat alle inkomende en uitgaande goederen geregistreerd worden in het Asycuda-systeem.

De laatste dagen deden geruchten de ronde dat het systeem niet operationeel was. De Belastingdienst Suriname benadrukt echter dat dit niet klopt. Asycuda functioneert naar behoren en heeft recentelijk een upgrade ondergaan.

In augustus heeft er een uitgebreide upgrade plaatsgevonden om de beveiliging en functionaliteit van het Asycuda-systeem te verbeteren. Hierbij werden defecte en verouderde hardware vervangen, de primaire database hersteld en zowel online als offline back-ups gecreëerd. Daarnaast zijn corrupte data gerepareerd en databestanden hersteld. Deze werkzaamheden zijn succesvol afgerond en de software is nu optimaal inzetbaar.

Gebruikers die nog niet geregistreerd zijn voor het nieuwe systeem kunnen er momenteel nog geen gebruik van maken. Niet-geregistreerden hebben de mogelijkheid om op het secretariaat van de Inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen alsnog een registratieformulier in te dienen. Bij de aanmelding dienen gebruikers ook een kopie van een geldig legitimatiebewijs te overleggen.