Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Asis op koers

Asis op koers

ROZENGEUR / Gerold Rozenblad

En nu ben ik de koers compleet kwijt. Ik denk dat ook de koers niet meer weet welke koers gevolgd zal worden om hem weer op koers te krijgen. Het gedoe rond de wisselkoersen begint op de bekende pot met meerdere koks te lijken. He lukte Chan niet, ook niet zijn special ingestelde commissie, werkgroep, platform of hoe de verzameling koppen ook genoemd mag worden. En nu Asis.

Die dacht na wat overleg met iedereen die eens een dollar heeft aangeraakt ons te kunnen verlossen van de op hol geslagen koers. En nu is ook hij kennelijk de koers kwijt. Op Starnieuws is als een soap te lezen hoe hij aan de ene kant en bankiers en cambiohouders aan de andere kant elkaar voor liegbeest uitmaken. Met als inzet de nek van Centrale Bank governor Maurice Roemer.

Het is verwachtbaar dat Asis de zaak niet op zijn beloop zal laten en in het parlement flink van leer zal trekken. En naar het zich laat aanzien nog steeds om het hoofd van Roemer zal roepen

Het is bekend dat Asis reeds lang de kop van Roemer wil zien rollen. En zou het voor hem mooi zijn als hij bij terugkeer van Chan die geen andere keus zou laten dan Roemer te gebruiken als voer voor het schavot. Het liep anders af. Ergens in de communicatie liep het mis. Asis dacht gehoord te hebben dat de bankiers en cambiohouders te weinig horen van Roemer.

Maar, zeggen de geldmensen, Asis luistert niet goed. Kijk, dat is het probleem van overleg tussen bankiers en politici. We weten dat mensen die leven van andermans geld niet te vertrouwen zijn. En van politici weten we dat die ook op gespannen voet met de waarheid leven. Dus zou ik mijn geld op geen van beide partijen zetten over wie er nou de waarheid spreekt.

Voor Asis is deze kwestie extra zout. Toen hij bij afwezigheid van Chan de uitvoerende macht haar taak uit handen nam, zette hij in op een ander resultaat. En nu heeft de berg een strey ley contest opgeleverd. Het is verwachtbaar dat Asis de zaak niet op zijn beloop zal laten en in het parlement flink van leer zal trekken. En naar het zich laat aanzien nog steeds om het hoofd van Roemer zal roepen. Of Chan zich dat zal laten voor dicteren is nog maar de vraag.

Immers wat nu gebeurt is slechts voorspel van wat later binnen de VHP staat te gebeuren. Een ongekende machtsstrijd. En als ik het niet mis heb, heeft de actie van Asis vooral daarmee te maken. Arme Chan. Hij vecht nu een driefronten oorlog. Niet alleen de nationale crisis moet hij bezweren en de oppositie ondertussen op armslengte houden. Nu moet hij ook binnen de partij mensen die bloed ruiken van zich af houden.

Wat dat betreft was de waarschuwing van Dew Sharman tekenend. Die gaf het staatshoofd recent onomwonden aan dat als hij de crisis niet kan bezweren hij zal moeten opstappen. Eerst als president natuurlijk. Maar Charman doelde er ook op dat in het kielzog daarvan op partijniveau de grote afrekening nog zal komen. Wat dat betreft is de koers van Asis steeds meer duidelijk. En die blijkt nu reeds standvastiger dan de valutakoers.

roziegeur@gmail.com