Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Asema’ wint Filmfonds Wildcard op Nederlands Film Festival

‘Asema’ wint Filmfonds Wildcard op Nederlands Film Festival

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Dit is een enorme eer en erkenning voor het harde werk en de toewijding van het hele team achter dit project”, reageert filmmaker Loëlle Monsanto tegenover de Ware Tijd. Haar afstudeerfilm ‘Asema’ heeft maandag tijdens de Talentdag van het Nederlands Film Festival de Filmfonds Wildcard in de categorie fictie gewonnen.

De jury was zeer onder de indruk. “Wat ons opviel aan ‘Asema’ is de pracht locatie van de film, namelijk het betoverende Suriname. Hier heeft het toegewijde team van acteurs en filmmakers het hartverwarmende verhaal verteld van Deon, een jongen die in de zomervakantie bij zijn oma logeert.”

“Dit is een enorme eer en erkenning voor het harde werk en de toewijding van het hele team achter dit project”

Filmmaker Loëlle Monsanto

Ambitieuze visie

Dat de productie in Suriname is opgenomen toont volgens de jury niet alleen “een ambitieuze visie, maar ook het doorzettingsvermogen om een authentieke setting te creëren voor een verhaal met ontzettend veel cultuur”. Het acteerwerk van de jonge acteurs verdient ook veel lof, omdat ze het verhaal op een oprechte manier overbrengen, oordeelt de jury. “‘Asema’ is niet alleen prachtig qua beeld, maar ook in teamwerk en verhaal.”

Monsanto is dankbaar en toont zich erkentelijk voor de steun die ze kreeg. “Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit project; van de geweldige cast en crew tot de sponsoren, donateurs en supporters die ons hebben gesteund tijdens dit avontuur.”

‘Asema’, de zesde aflevering van de webserie ‘Sranan Folktales’, was ook genomineerd voor de EY Talent Award. Deze prijs ging naar de animatiefilm ‘Zeze & Mercedes’.

Wildcard

Het Nederlands Filmfonds heeft dit jaar voor de zestiende keer de Filmfonds Wildcard uitgereikt. De winnaars komen in aanmerking voor 53.000 euro en krijgen de kans om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm of experimenteel of immersief filmproject te maken met een eigen onderwerp en zelfgekozen cast en crew.

Daarbovenop wordt er maximaal 2.500 euro beschikbaar gesteld voor coaching én maximaal 8.500 voor de producent. De Filmfonds Wildcard bestaat ook uit een op-maat-gemaakt coaching traject. Monsanto zegt al vele plannen klaar te hebben liggen. Ze kijkt ernaar uit om het coaching traject te starten met het Filmfonds.