Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Asawini zegt Suriname vaarwel

Asawini zegt Suriname vaarwel

Activist Regita ‘Asawini’ Edenburg zegt Suriname vaarwel. Zij heeft zelf ervoor gekozen om zo snel als mogelijk uit vreemdelingenbewaring te komen en vertrekt vandaag officieel naar Nederland. Dat bevestigt een van haar advocaten, Derrick Veira, tegenover Suriname Herald. De Nederlandse consul staat haar bij samen met haar advocaten, die momenteel ook met haar meereizen naar de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij. 

Ook de politie is erbij om toe te zien dat ze daadwerkelijk in het vliegtuig zal instappen. Veira zegt dat Asawini geen vertrouwen meer heeft in het Surinaamse rechtssysteem. Dat was ook reden genoeg voor haar om een beroep te doen op haar advocaten om haar te vergezellen naar Zanderij. Ze heeft ook een beroep gedaan op de Nederlandse ambassade, die haar naar Zanderij vervoert. 

Gezien alles dat Edenburg heeft moeten doorstaan de afgelopen dagen heeft zij ervoor gekozen om naar Nederland te gaan. “Edenburg heeft veel moeten doorstaan en moeten meemaken”, zegt Veira. Ze is door toedoen van de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, uitgezet naar Frans-Guyana. Ze ia helemaal op Cayenne beland. Edenburg moest daarna terugkeren vanuit Frans-Guyana naar Suriname. 

In dat heel proces mocht ze geen contact hebben met haar familie en dat was geenszins de bedoeling, is Veira van oordeel.  “Dit soort zaken werken dan wel op je gemoedstoestand”, zegt de raadsman. Het is dan begrijpelijk dat ze dan zo snel als mogelijk terug wil naar Nederland. 

Veira geeft aan dat het kortgeding in een aangepaste vorm zal plaatsvinden. “Het laatste woord is nog niet gezegd”, aldus Veira.