Home » Surinaams nieuws » Aron Winter blikt terug op wedstrijd Suriname-Mexico

Aron Winter blikt terug op wedstrijd Suriname-Mexico

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — De Surinaamse bondscoach Aron Winter ziet ondanks het verlies van Suriname donderdag tegen Mexico (2-0), goede perspectieven om in de toekomst met Natio een stempel te gaan drukken op de Concacaf-spelen.

Na de wedstrijd deed hij op kalme, eerlijke en nuchtere wijze een terugblik op de wedstrijd, waarbij hij de fouten blootlegde, maar ook goede punten aanhaalde waarop voortgeborduurd moet worden. De oud-Nederlands international benadrukt dat deze wedstrijd het begin is van een proces en dat er volgens een stappenplan naar succes wordt gewerkt.

Eerste helft

Winter was vooral over de eerste helft van de wedstrijd tevreden. Hij was erg tevreden over de durf en de werklust die de Surinaamse spelers aan de dag hebben gelegd. Suriname gaf in die speelperiode weinig ruimte en kansen weg en wist zelfs ook kansen te creëren. De coach wijst erop dat Mexico op de vijftiende plaats van de Wereldranglijst staat en dat het een goede ontwikkeling is dat tegen zo een sterk spelend land er toch nog kansen zijn gecreëerd.

‘Een wedstrijd op dit niveau vergt veel kracht. Je moet het niveau kunnen volhouden en dat hebben wij nagelaten’

Aron Winter

“Wij hebben een hele goede eerste helft gespeeld waarbij wij enkele goede mogelijkheden hebben gehad om tot doelpunten te komen”, reageerde hij. De in Suriname geboren oud-voetballer die drie Wereld Kampioenschappen voor Nederland speelde, vond het jammer dat er niet één doelpunt kon worden geprikt, want dat kon een andere wending aan de wedstrijd hebben gegeven.

Meer grip

In de tweede helft kreeg Mexico wat meer grip op de wedstrijd en werd Suriname voor een groot deel op eigen helft gehouden. Dat resulteerde in enkele hachelijke momenten voor het Surinaams doel en er vielen zelfs twee doelpunten aan de Mexicaanse zijde. Het kon er zelfs drie worden na een onnodige overtreding van aanvoerder Shaquille Pinas op Uriel Antoma in het strafschopgebied.

Maar Feyenoord-aanvaller Santiago Geminez schoot de toegekende penalty hard over het doel van Natio-goalie Joey Roggeveen. Winter spreekt van concentratieverlies bij de eerste goal. “De tweede goal was ook een fout van ons”, aldus de coach. Balverlies halverwege de helft van hun speelhelft leidde uiteindelijk tot een eigendoelpunt van Jamil Dankerlui. Erg jammer voor hem, omdat de rechtsback juist de beste speler was aan Surinaamse zijde.

Meer minuten maken

De bondscoach weet ook waar aan het verval lag in de tweede helft. Volgens Winter komt het doordat een aantal spelers bij hun club vaak niet de volle negentig minuten vol maakt. Er moet daarin verandering komen, dus is het te hopen dat deze spelers bij hun ploeg meer minuten zullen maken. Ook zal erdoor worden geselecteerd en Natio hoopt in de komende tijd over spelers te beschikken die veel speeltijd krijgen bij hun clubs. “Een wedstrijd op dit niveau vergt veel kracht. Je moet het niveau kunnen volhouden en dat hebben wij nagelaten”, blikt Winter terug. “Maar wij hebben ook veel goede dingen gezien en wij gaan aan de slag met de dingen die niet goed zijn geweest”.

Winter ging ook in op de wissels die hij heeft gepleegd tijdens de wedstrijd. Het publiek vond vooral de wissel van smaakmaker Diego Biseswar erg vreemd, maar volgens de coach was er al met de speler afgesproken dat hij na zestig minuten zou worden gewisseld. Er zijn volgens hem een aantal zaken waarmee er rekening moet worden gehouden met het vooruitzicht op de wedstrijden die al in de eerstvolgende Fifa-window volgen.

Ingenomen

Winter en zijn spelers zijn erg ingenomen met de steun van het Surinaams publiek. In afzonderlijke gesprekken geven zij aan dat het een proces is en dat geduld daarbij erg belangrijk is. “Wij zijn iets aan het bouwen en ik ben tevreden over hetgeen de jongens hebben laten zien”, geeft de coach aan. Ook de spelers gaan ervan uit dat er in de toekomst na verbeteringen en perfectioneringen Suriname beter resultaat zal halen. Zij kijken al uit naar de eerstvolgende wedstrijden en richten zich nu op de Gold Cup van het volgend jaar.