Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Argentijnen kunnen in Suriname stemmen

Argentijnen kunnen in Suriname stemmen

PARAMARIBO — Argentijnen, die in Suriname wonen, kunnen op 22 oktober in Paramaribo hun stem uitbrengen op de Argentijnse ambassade in Paramaribo. Op die dag vinden de nationale verkiezingen van Argentinië plaats.

Het voldoende van de burgerplicht op de diplomatieke post aan de Washingtonstraat is slechts voor de in Suriname geregistreerde Argentijnse staatsburgers. Los van 22 oktober zullen ze ook kunnen stemmen op 19 november als er een eventuele stemmingsronde moet worden gehouden.

“Om in de eerste ronde tot winnaar te worden uitgeroepen moet een kandidaat 45 procent van de stemmen krijgen”

Voor de race naar Casa Rosada zijn de kandidaten Javier Milei (La Libertad Avanza), Patricia Bullrich (Juntos por el Cambio), Sergio Massa (Unión por la Patria), de 51-jarige Myriam Bregman (Partido de los Trabajadores Socialistas) en de 74-jarige Juan ‘Gringo’ Schiaretti (Partido Justicialista). Milei, 52, die momenteel in het huis van afgevaardigden zit, behaalde op 13 augustus bij de ‘voorverkiezingen’ 30 procent van de stemmen. Bullrich, 67 jaar, is eerder minister van veiligheid geweest, terwijl de 51-jarige Massa in het huidige kabinet minister van Economie is.

Om in de eerste ronde tot winnaar te worden uitgeroepen moet een kandidaat 45 procent van de stemmen krijgen. Ook bij 40 procent van de stemmen, maar dan met een verschil van 10 procent op de runner-up, wordt de president in de eerste ronde gekozen. Bij elk ander percentage zal de top twee elkaar op 19 november treffen in de tweede ronde.