Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Archieven koesteren

Archieven koesteren

HET NATIONAAL ARCHIEF Suriname (NAS) doet baanbrekend werk. Door overdracht van het digitalise-ringswerksysteem voor de afdeling Film Video en Audio heeft het Nederlands Intituut voor Beeld en Geluid bijgedragen aan uitbreiding van de dienstverlening. Behalve een rijk en kostbaar papierenarchief, heeft het Nationaal Archief Suriname nu ook verantwoorde opslag voor audiovisueel materiaal. Belangrijk is dat het moderne systeem niet alleen bestaat om audiovisueel-materiaal op duurzame wijze op te slaan, maar ook die van mediabedrijven, individuen, voorlichtingsdiensten van de overheid en particulieren.

De uitbreiding van het aanbod door het Nationaal Archief zou kunnen leiden tot herademing bij sommi-ge groepen in Suriname, bijvoorbeeld onderzoekers en journalisten. Met name is de nieuwste wijze van documenteren van historisch materiaal voor journalisten een waardevolle aanvulling op hun geheugen waarop zij veelal steunen bij het schrijven van achtergrondverhalen.

“Bij de (grootscheepse) digitalisering zal rekening moeten worden gehouden met de veiligheid van de verzamelde gegevens en dat wordt voorzien in een deugdelijke schaduw opslag, een brandvrije kluis”

Te zeer steunen op het eigen geheugen en parate kennis over feiten en omstandigheden kan weleens missers opleveren wat afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van een journalistiek product. Soms kan een beroep worden gedaan op andere informatiebronnen, echter bestaan er soms twijfels over de echtheid van die informatie. Het is bekend dat pogingen zijn gedaan bij mediabedrijven om waardevolle historische gegevens vast te leggen, maar na verloop van tijd worden de inspanningen gestaakt. Een groot voordeel is nu dat grote dikke plakboeken, onhandig in gebruik, worden vervangen door digitali-sering.

Bij de (grootscheepse) digitalisering zal rekening moeten worden gehouden met de veiligheid van de verzamelde gegevens en dat wordt voorzien in een deugdelijke schaduw opslag, een brandvrije kluis. Bij calamiteiten kunnen kopieën die her en der liggen gedeeltelijk oplossing brengen. Door ondeskundige opslag van archiefmateriaal in het verleden en grote branden, zoals van het ministerie van Openbare Werken, het parlementsgebouw en de Surinaamse Televisie Stichting en vernietiging van het hoofdbu-reau van Politie op 25 februari 1980, is veel (historisch) materiaal verloren gegaan.

In woelige tijden zoals vandaag de dag in Suriname is het van belang de veiligheid en beveiliging op te voeren bij kwetsbare overheidsgebouwen met waardevolle documenten. In principe zijn dat alle over-heidsgebouwen, maar ook mag niet voorbijgegaan worden aan particuliere panden die als brandgevoe-lig gekenmerkt kunnen worden. We moeten lessen trekken uit het verleden. Dat geldt ook voor ons historisch erfgoed.

Een kritische noot is dat kennelijk de bewustwording bij beleidsmakers over veiligheid en beveiliging onvoldoende is doorgedrongen. Een volk dat zijn geschiedenis niet kent is arm. Beschermen van en investeren in alles wat met het verleden te maken heeft, is daarom noodzakelijk om ons heden en de toekomst beter te begrijpen.-.