Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Apple kondigt iPhone 15-telefoons aan

Apple kondigt iPhone 15-telefoons aan

Apple heeft de iPhone 15-telefoons aangekondigd. Er zijn net als vorig jaar vier modellen van de nieuwe iPhone. Alle vier hebben ze USB-C. De iPhone Pro-modellen hebben snellere data-overdracht. Dat kondigde Apple dinsdag aan tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones voor volgend jaar.

De iPhone 15 is niet meer op te laden met de Lightning-kabel van eerdere iPhones. Op de nieuwe telefoon gaat dat via USB-C.

Nieuwe Android-telefoons gebruiken inmiddels allemaal al USB-C om op te laden. Maar Apple bleef vasthouden aan zijn eigen Lightning-kabeltje.

Al sinds de iPhone 5 in 2012 werd uitgebracht, is Lightning de standaard voor telefoons van het bedrijf. Deze kabels zijn alleen in combinatie met bepaalde Apple-apparaten te gebruiken en werken niet op Android-toestellen.

Apple hield lange tijd vol dat keuze in producten leidt tot meer innovatie op de markt. De overstap naar USB-C komt dan ook niet uit eigen beweging. Europese wetgeving zorgt er nu voor dat Apple overstag moet. Door nieuwe regels van de EU moeten alle nieuwe telefoons vanaf eind 2024 verplicht met USB-C opgeladen kunnen worden. Apple sorteert daar nu op voor.

Overstappen op USB-C heeft een aantal voordelen. Zo is straks nog maar één kabel nodig om alle apparaten op te laden – van telefoons tot laptops en tablets. En dat moet meteen een einde maken aan lades vol met kabeltjes die niet of nauwelijks worden gebruikt. Ook hoopt Brussel dat de verandering tot minder elektronisch afval leidt.

De iPhone 15 Plus. Foto: Apple

“USB-C is de universeel geaccepteerde manier om apparaten op te laden”, zei Apple bij de aankondiging. “De aansluiting is al jaren in Apple-producten te vinden. Nu werkt die ook in combinatie met iPhones.”

Apple presenteerde overigens ook een update voor de AirPods Pro 2. De draadloze oordoppen met ruisonderdrukking zijn door middel van het nieuwe doosje ook met USB-C op te laden. Dit is de enige vernieuwing voor de dopjes dit jaar.

Kleine updates voor de Watch
Apple kondigde ook nieuwe Apple Watches aan. Bij de Series 9 en Ultra 2 ligt de focus op verbeteringen aan de processor, de S9. De Watches moeten daarmee niet alleen sneller worden. Zo worden spraakopdrachten via Siri straks op de Watch zelf verwerkt, en niet langer via de cloud. Daardoor krijg je sneller antwoord.

Een nieuwe functie voor de Watch is ‘double tap’. Door twee keer met je wijsvinger op je duim te tikken, kun je bijvoorbeeld telefoontjes opnemen of een timer uitschakelen. De optie is bedoeld voor situaties waarin je maar één hand vrij hebt.

De Apple Watch Series 9. Foto: Apple

Prijzen
De goedkoopste iPhone 15 Pro (met een 6.1 inch scherm) begint al bij een bedrag van US$ 999, terwijl de iPhone 15 Pro Max (met een 6.7 inch scherm) vanaf US$ 1199 verkrijgbaar is.

De goedkoopste iPhone 15 (met een 6.1 scherm) kost US$ 799. De iPhone 15 Plus (met een 6.7 inch scherm) is vanaf US$ 899 te koop.