Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ANTI CORRUPTIE WET MOET VERMOGEN PUBLIEKE PERSONEN VASTLEGGEN

ANTI CORRUPTIE WET MOET VERMOGEN PUBLIEKE PERSONEN VASTLEGGEN

De Nationale Assemblee is donderdag begonnen met de behandeling van de anti Corruptie wet. Deze wet moet vooral toezicht houden op het vermogen van publieke personen. Als die nu stijgt of daalt. Alle publieke functies, maar ook publieke personen die andere functies bekleden in bijvoorbeeld stichtingen en bedrijven vallen hieronder. Er is voor gepleit dat de wet een terugwerkende kracht heeft om gevallen van corruptie die zich in het verleden hebben voorgedaan alsnog aan te pakken.

Publieke personen, zoals minister, de president, directeuren van ministeries, directeuren van ministeries en staatsbedrijven, parlementariërs, leden van de rechterlijke macht, personen in politieke functies en hoge ambtenaren moeten drie maanden nadat deze wet in werking treedt opgave doen van hun vermogen. Ook na het beëindigen van de functie moet gedurende een jaar opgave worden gedaan bij een anti corruptie commissie die belast wordt met het bewaken en uitvoeren van deze wet. Overtreden van de wet levert hoge financiële als gevangenisstraffen op.

ANTI CORRUPTIE WET MOET VERMOGEN PUBLIEKE PERSONEN VASTLEGGEN

Carl Breeveld van DOE en Asiskoemar Gajadien van de VHP , die voorstaander zijn van een terugwerkende kracht va de wet zeggen dat het een aspiratie is van de samenleving dat recht wordt gedaan aan de samenleving om gepleegde corruptieve activiteiten alsnog te bestraffen en illegaal verkregen rijkdom, materieel als financieel terug aan de samenleving wordt gegeven.

ANTI CORRUPTIE WET MOET VERMOGEN PUBLIEKE PERSONEN VASTLEGGEN

Er is ook voor gepleit dat Suriname partij wordt bij het internationaal verdrag tegen corruptie van de Verenigde Naties. Er op gewezen dat Suriname een nationale regionale als internationale plicht heeft corruptie in alle vormen en volgens internationale normen aan te pakken. Breeveld zegt dat het past in de belofte van president Desi Bouterse, die in 2010 heeft beloofd dat er een kruistocht tegen corruptie zal worden begonnen.

Publieke personen die bewust verkeerde informatie geven aan de commissie kunnen een gevangenisstraf worden opgelegd van hoogstens vier jaar en kunnen veroordeeld worden tot het betalen van een boete van SRD 1 miljoen. Afhankelijk van de gepleegde corruptie en het gewicht van de functie waarin die is gepleegd kan de straf veel hoger uitvallen. Voor sommige functies, zoals die van de president, ministers, parlementariërs en leden van de rechterlijke macht, begint de strafmaat al bij acht jaar. Rechters die hun positie misbruiken en een oordeel uitspreken in ruil voor geschenken kijken aan tegen een maximale straf van negen jaar. In geval van een strafzaak kan de rechter voor twaalf jaar het gevang worden ingestuurd. Voor de anti corruptie commissie zijn in de wet hoge eisen opgesteld. Een daarvan is de geheimhoudingsplicht. Informatie die publieke personen aan de commissie over zichzelf geven mag niet door de commissie in de openbaarheid worden gebracht.

Bij de behandeling van de wet, donderdag zijn alleen de leden van de commissie van rapporteurs aan het woord gekomen. De behandeling is verdaagd naar 10 januari van het volgend jaar. Dan komen de leden van de verschillende politieke fracties aan het woord.

UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN