Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Anthony Nesty eerste zwarte hoofdcoach van Amerikaans Olympisch zwemteam

Anthony Nesty eerste zwarte hoofdcoach van Amerikaans Olympisch zwemteam

Alsof het lot dat bepaald had is Anthony Nesty op dezelfde dag dat hij zijn Olympische zwemtitel uit 1988 herdacht benoemd tot hoofdcoach van het Amerikaans mannenzwemteam voor de Spelen van volgend jaar in Parijs. De benoeming was in meerdere opzichten historisch.

Nesty is de eerste zwarte hoofdcoach van het Amerikaanse Olympisch zwemteam ooit. De bekendmaking van zijn aanstelling vond plaats op 21 september, de dag waarop Nesty 35 jaar terug namens Suriname goud won op de 100 meter vlinderslag tijdens de Spelen in Seoul. Ironisch genoeg versloeg hij toen een Amerikaan, Matt Biondi.

“Ik word er enthousiast van dat ik het Olympisch mannenteam als hoofdcoach mag leiden in Parijs”, aldus de Golden Boy in een verklaring die uitgegeven werd door de Amerikaanse zwembond USA Swimming. Het vrouwenteam zal geleid worden door Todd DeSorbo. “Todd en ik kijken er naar uit om deze atleten te coachen en het beste uit hun te halen volgend jaar in Parijs.”

Met deze foto kondigde de Amerikaanse zwembond USA Swimming Anthony Nesty en Todd DeSorbo aan als hoofdcoaches van het Amerikaanse Olympisch zwemteam. Beeld: USA Swimming

De intussen 55-jarige Nesty was in 1988 de eerste zwarte zwemmer die een gouden medaille won op de Olympische Spelen. Hij dompelde toen de Verenigde Staten in rouw toen hij Biondi op de millimeters versloeg. In 2022 schreef Nesty ook al geschiedenis door als eerste zwarte hoofdcoach ooit het Amerikaanse team te mogen leiden tijdens het WK in Budapest.

Tokio en Budapest
De keus van de Amerikaanse zwembond om Nesty te promoveren tot hoofdcoach komt niet uit de lucht vallen. Tijdens de Spelen van twee jaar geleden in Japan hielpen Nesty en DeSorbo de Verenigde Staten aan in totaal dertig medailles.

In Tokio wonnen Bobby Finke en Kieran Smith, zwemmers van Nesty bij de University of Florida, drie medailles. Finke veroverde toen twee gouden plakken terwijl Kieran Smith brons in de wacht sleepte. Tijdens het WK vorig jaar in Budapest leidden Nesty en DeSorbo de VS naar een record 45 medailles, zeven meer dan het wereldkampioenschap daarvoor.

Tijdens een interview vorig jaar met persbureau Associated Press (AP) benadrukte Nesty hoe belangrijk het is om een prominente zwarte coach te hebben in een sport die nog steeds sukkelt met diversifiëren. “Je weet dat je een voorbeeldfiguur bent. Daar moet je heel serieus mee omgaan. Misschien dat ik daarom zo hard werk. Ik probeer de beste Anthony Nesty te zijn die ik kan zijn.”

Nesty haalde zich tijdens het interview het voor hem en duizenden Surinamers magisch moment voor de geest toen hij Biondi nog net versloeg in Seoul. “Het is een geweldig verhaal. Ik kan niet zeggen als ik op het juiste moment op de juiste plek was, als het mijn door God gegeven talent was of als geluk een rol heeft gespeld. Wat ik zeker weet is dat het een erg uniek verhaal was.” Met zijn uitverkiezing tot hoofdcoach van het Amerikaanse Olympisch zwemteam is Nesty in de gelegenheid om dat verhaal met nog een mooie bladzijde te verlengen.