Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Ik wil niet inhoudelijk ingaan op de zaak-Asawini. Ik heb het dossier met resumé ter beschikking gesteld van de president.” Zo reageerde minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie woensdag vóór de vergadering van de raad van ministers.
President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag in het parlement aangegeven dat hij advies heeft opgevraagd aan de ‘Agent van de staat’, oud-procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, over de uitzetting van Regita ‘Asawini’ Edenburg. “De president mag adviezen vragen. Als hij aangeeft dat de agent van de staat is benaderd om adviezen te geven dan moeten we dat advies afwachten”, aldus de bewindsman.
Veiligheid
Over het feit dat er geen persconferentie is belegd door het ministerie van Justitie en Politie om de gemeenschap te informeren zei Amoksi: “Over en weer werd er zoveel gezegd en meestal gaat men ervan uit dat de beleidsmaker verkeerd is. Na de rechtszitting is er een reactie gekomen van de staatsadvocaat, dus voor dat moment vond ik dat de gemeenschap genoeg was geïnformeerd.”
De minister gaf ook aan dat hij vanwege “veiligheidsredenen” geen persconferentie kon houden. Er moest, aldus Amoksi, rekening worden gehouden met de veiligheid van de begeleidende politiefunctionarissen, maar ook van Edenburg.
Verdrag van Wenen
De bewindsman deelde mee dat er wel advies is opgevraagd over de uitzetting van Edenburg. “Er is een bepaalde procedure, dus er mag niet worden geconcludeerd dat er geen advies is opgevraagd.” Amoksi wilde niet ingaan op nadere vragen over het proces van uitzetting.
Ook op de uitspraak van de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan dat Suriname het verdrag van Wenen niet heeft nageleefd, wilde hij niet reageren. Hij wilde slechts kwijt dat elke zaak op een andere manier wordt benaderd door de veiligheidsautoriteiten. De bewindsman verwees daarbij naar de rellen van 17 februari en 2 mei, “waarbij er slachtoffers zijn gevallen, granaten zijn gebruikt en zelfs doden te betreuren vielen”.
Staatsgevaarlijk
Amoksi zei dat hij Edenburg niet wenst te typeren als een crimineel. “Ik ben geen rechter, ik veroordeel niemand, maar een persoon kan voldoen aan bepaalde kwalificaties als het aankomt op de nationale veiligheid en het bedreigen van de orde en de rust. Ziet u bedreigen van nationale veiligheid niet als staatsgevaarlijk?” vroeg de minister retorisch aan de aanwezige pers.
Over de cyanide kwestie zei Amoksi nog in nader overleg te moeten treden met het Openbaar Ministerie. De controle op de invoer en het gebruik van chemicaliën is wel opgevoerd. De afgelopen dagen zijn er twee verdachten aangehouden. De minister liet weten dat het vaststaat dat er geen cyanide is aangetroffen in het betreffende gebied in Brokopondo.