Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Amerika beëindigt kernwapenverdrag met Russen, begint opnieuw met ontwikkelen nucleaire en conventionele raketten

Amerika beëindigt kernwapenverdrag met Russen, begint opnieuw met ontwikkelen nucleaire en conventionele raketten

De wapenwedloop gaat opnieuw van start. Amerika trekt zich terug uit het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag met Rusland en begint opnieuw met het ontwikkelen van deze wapens.

Met het INF-verdrag spraken de twee landen in 1987 af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd zouden worden.

Amerika zegt dat de Russen het verdrag hebben geschonden, hoewel daar geen concreet bewijs voor werd geleverd. Het beëindigen van de overeenkomst moet tevens de Verenigde Staten in staat stellen te reageren op de Chinese wapenopbouw in de Stille Oceaan, zeggen Amerikaanse functionarissen.

“We gaan de overeenkomst beëindigen en dan gaan we de wapens ontwikkelen, tenzij Rusland en China akkoord gaan met een nieuwe deal,” zei Donald Trump zaterdag.

Wapenwedloop

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat hij het INF-verdrag strikt zal blijven volgen zolang de VS dat doen. De Russische president Vladimir Poetin verklaarde echter in oktober 2017 dat elke terugtrekking door Washington een “onmiddellijke en identieke reactie” door Moskou zou opleveren.

Het Witte Huis, dat een vrij agressieve strategie voor de modernisering van het nucleaire arsenaal nastreeft, heeft al plannen goedgekeurd om een ​​middellangeafstandsraket te ontwikkelen, zoals uiteengezet in de Nuclear Posture Review van de Trump-regering.

“Tenzij Rusland naar ons toekomt en China naar ons toe komt en zij allemaal naar ons toe komen en zeggen:’ Laten we allemaal slim worden en laten we geen van allen die wapens ontwikkelen,’” zei Trump, “maar als Rusland het doet en als China doet het terwijl wij ons aan de overeenkomst houden, dat is onaanvaardbaar. Dus we hebben enorm veel geld om met ons leger te spelen.”