Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Als leider moet je soms impopulaire maatregelen treffen’

‘Als leider moet je soms impopulaire maatregelen treffen’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — “Ik weet dat u het zwaar heeft, maar het IMF-programma duurt tot eind volgend jaar. It’s just a couple of months.” Zo sprak Chandrikapersad Santokhi, president en opperbevelhebber van het Nationaal Leger, gisteren in aanwezigheid van onder anderen minister defensieminister Krishnakoemarie Mathoera bij de afsluiting van het leiderschapssymposium van het ministerie van Defensie in de Congreshal.

Hij verwees naar zichzelf als voorbeeld van hoe leiderschap soms werkt en herhaalde een eerdere uitspraak dat, hoe pijnlijk ook, het IMF-programma nodig is, maar dat het land nu overgaat op een gezonde economie.

“Ik weet dat u het zwaar heeft, maar het IMF-programma duurt tot eind volgend jaar. It’s just a couple of months

President Chandrikapersad Santokhi

“Als leider moet je soms impopulaire maatregelen treffen. Het vergt moed en durf van een leider om zulke maatregelen te treffen”, gaf hij zijn gehoor mee. Het eendaagse symposium was voor de leiding van het ministerie, waaronder ook het officierenkorps. De inleiders waren Dirk Currie en Jack Menke.

Veiligheidsplan

Het staatshoofd is tevreden met de inbreng van de inleiders omdat ‘klimaatverandering’ een belangrijk thema was. “Klimaatverandering wordt gezien als een dreiging in de wereld en daarom moet ook voor het Nationaal Leger duidelijk zijn wat zijn rol hierin is.”

Maar ook met de ontwikkelingen binnen de olie- en gassector is er een taak weggelegd voor de krijgsmacht. Het leger, in het bijzonder de marine, heeft als taak om het maritieme grondgebied te beschermen en daar zal extra aandacht aan moeten worden geschonken vanuit de leiding, zei Santokhi.

Volgens hem moet veiligheid altijd de nummer één-prioriteit van het leger zijn; of het nu gaat om economische of gezondheidsdreigingen of mensensmokkel. De president heeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gevraagd naar zijn veiligheidsplan maar die zegt er nog mee bezig te zijn.

“Het land wordt al weken geterroriseerd door een kleine groep criminelen, waarbij er ook doden zijn gevallen”, schetste het staatshoofd. Hij voegde eraan toe dat het leger ook bij de bestrijding van de criminaliteit  kan helpen omdat de samenleving uiteindelijk het salaris van de militairen betaalt.

Scholing

Bevelhebber Werner Kioe A Sen zei dat de deelnemers aan het symposium hebben aangegeven dat inclusiviteit ontbreekt binnen de defensieorganisatie. “En dat moeten wij met kritisch denken samen gaan stimuleren.”

Volgens hem sluit die vaststelling aan bij een conclusie uit het onderzoek van kapitein Bronstein in 2022 dat de bottom-up communicatie niet van de grond komt vanwege de hiërarchie. “Om dit te doorbreken moeten we investeren in leiderschap, want sterk leiderschap zal ervoor zorgen dat wij weerbaar zijn, maar we moeten ook ervoor open staan om zaken soms anders aan te pakken.”

De bevelhebber stelde dat hij verdere studie van de defensie functionarissen altijd stimuleert. Dit jaar begint daarom een academische opleiding voor officieren. “Het gaat niet per se om het behalen van titels, maar om de academische vaardigheden, de methodieken om onderzoek uit te voeren.” De bevelhebber bevestigde dat het symposium voor leiderschap jaarlijks zal worden georganiseerd.