Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Alleenstaande moeder: “Mijn moeder helpt mij en mijn drie kids, waarvan een in een rolstoel zit”

Alleenstaande moeder: “Mijn moeder helpt mij en mijn drie kids, waarvan een in een rolstoel zit”

“Het dagelijks te overleven was al moeilijk, maar nu is het nog moeilijker geworden”m zegt Maltie. Zij is een alleenstaande moeder met drie kinderen waarvan een een beperking heeft. “Werken, bewegen en dagelijks bewegen is heel moeilijk”, zegt Maltie.

“Ik heb twee jongens en een meisje, mijn tweede zoon kan niet lopen en goed praten, maar kan wel heel veel voor zichzelf doen. Het vergemakkelijkt heel veel voor mij, maar daarnaast kan hij ook niet van alles eten. Dus ik maak voor mij en mijn twee kinderen hetzelfde, terwijl ik voor de anderen heel wat anders moet maken. Het is dagelijks een nieuwe ervaring, vroeg opstaan, voorbereidingen, de kinderen klaarmaken voor school en mijn ene zoon baden en alles regelen, koken en dan vertrekken naar het werk. Mijn zoon, die in een rolstoel zit, blijft bij mijn moeder die om de hoek woont of alleen thuis en wordt bezocht door mijn moeder. Ik krijg de volle ondersteuning van mijn andere kinderen, maar ik zit vaak ook met de handen in het haar. Met een salaris van niet eens SRD 6.000 kan ik nauwelijks rondkomen. Ik krijg dus wel ondersteuning van mijn moeder en daarvoor ben ik haar heel dankbaar”, aldus Maltie.

“Ik hoef mij gelukkig niet druk te maken met de voeding van mijn zoon die een beperking heeft, die krijg ik van mijn moeder, omdat zij ook niet van alles kan eten. Maar dan nog is het moeilijk. Maar, wij proberen het te overleven. Ik ben bezig mijn eigen keuken op te zetten en zo van huis uit wat te doen. Het is de moeite waard en die ondersteuning krijg ik van mijn moeder, kinderen, collega’s en mijn werkgever. Je hebt heel veel mensen die het moeilijk hebben, maar het belangrijkste is dat je goed nadenkt van wat je anders kan doen om het te redden.”

Iets leuks doen

“Ik doe vaak iets leuks met mijn kinderen en moeder”, zegt Maltie. “Wij hebben het niet breed, maar proberen het toch vaak leuk te hebben. Na even sparen nemen wij een wandeling, ik heb mijn eigen vervoer dus dan van de ene plaats naar de andere kan ik mijzelf verplaatsen. Al mijn kinderen genieten, ook al kan mijn ene zoon niet lopen of goed praten, hij geniet even veel. Met hulp van mijn moeder doen wij alles samen en daarom zeg ik vaak, dat je je ouders ook heel dankbaar moet zijn. Het leven is niet wat velen gewild hebben, maar aan het eind moet jij wat ervan maken”, benadrukt Maltie. 

(Foto: ter illustratie)

TM