Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Alleen universitaire studie duurder in Suriname

Alleen universitaire studie duurder in Suriname

PARAMARIBO, 28 jul – Alleen een studie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname wordt duurder. Dit zegt minister Shirley Sitaldien van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Alle andere onderwijstypen mogen geen inschrijfgeld meer eisen. Ook de zogenaamde ouderbijdrage is afgeschaft. Het onderwijs moet weer gratis worden.

Hoe goedkoper, hoe groter de animo om naar school te gaan, is de redenering. Met de universiteit is het iets anders. “We moeten zorgen dat de universiteit op niveau en behouden blijft. De overheid kan het niet alleen”, zegt Sitaldien. Daarom wordt het inschrijfgeld niet alleen gehandhaafd, maar ook verhoogd. Studenten zijn teleurgesteld. Zij hadden minstens verwacht dat het geld niet verhoogd zou worden. Volgens Sitaldien is er geen keus.

Mensen zouden wat meer over mogen hebben voor een mooie universiteit. “We moeten keuzes maken. Willen we onze studenten accommoderen, dan moet een ieder een bijdrage leveren. We kunnen een heleboel, maar we moeten het samen doen.” Studenten kunnen altijd nog een studielening nemen of een betalingsregeling treffen. De ouderbijdrage op de lagere niveaus was er voor fysiek onderhoud van de scholen. De regering heeft subsidie beloofd.


Posted

in

by

Tags: