Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » AKMOS vindt koperdiefstal frustrerend, probleem is veel groter en ernstiger

AKMOS vindt koperdiefstal frustrerend, probleem is veel groter en ernstiger

Het probleem van koperdiefstal is frustrerend en is veel groter en ernstiger dan men vermoedt. De Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) doet een dringende oproep aan de overheid om maatregelen te treffen om de schade veroorzaakt door koperdiefstal aan bedrijven te beperken. De ondernemersorganisatie pleit voor het invoeren van vergunningplicht voor schroothandelaren en het vestigen van deze bedrijven buiten de bebouwde kom. 

AKMOS-voorzitter Harry Soekhlal zegt, dat de recente diefstal bij de koepel van het Torengebouw aan het Onafhankelijkheidsplein, waar voorheen het ministerie van Financiën was gehuisvest, het onderwerp van koperdiefstal in het nieuws gebracht, maar dat het probleem veel groter en ernstiger is.

De toenemende diefstal van koper en andere waardevolle metalen heeft verwoestende gevolgen voor diverse ondernemingen in het land. Deze vorm van criminaliteit leidt niet alleen tot financiële schade, maar ook tot verlies van productie, verstoring van bedrijfsprocessen en onveiligheid voor werknemers. Huizen in aanbouw zijn grote doelwitten geworden van deze lieden.

De AKMOS is van oordeel dat de huidige situatie bij schroothandelaren om dringende ordening en regulering vraagt. Door de vergunningplicht in te voeren, kan de overheid strengere eisen stellen aan schroothandelaren en toezicht houden op hun activiteiten. Dit helpt om ongewenste praktijken en illegale activiteiten te voorkomen en dient als afschrikmiddel voor koperdieven.

Schroothandelaren verplaatsen

Daarnaast is het essentieel om schroothandelaren buiten de bebouwde kom te vestigen. Door deze bedrijven te verplaatsen naar afgelegen locaties, wordt het risico op diefstal en vandalisme aanzienlijk verminderd. Het verkleint de kans op schade aan bedrijven en bevordert de veiligheid in stedelijke gebieden. Harry Soekhlal legt uit dat in de meeste gevallen van koperdiefstal het junks en personen met een zwerversbestaan zijn, die zich hieraan schuldig maken. Door de schroothandelbedrijven naar verder afgelegen locaties te verplaatsen, wordt het de koperdieven moeilijker gemaakt om het gestolen materiaal ten verkoop aan te bieden.

De AKMOS roept de overheid op om proactief op te treden en samen te werken met ondernemers en relevante instanties om deze maatregelen te implementeren. Het is van cruciaal belang dat er een gecoördineerde inspanning wordt geleverd om koperdiefstal aan te pakken en de belangen van bedrijven te beschermen. Soekhlal zegt, dat zijn organisatie zich zal blijven inzetten voor een veilig en welvarend ondernemingsklimaat voor kleine- en middelgrote ondernemingen. Hij roept op tot een constructieve dialoog tussen overheid, bedrijfsleven en andere belanghebbenden om tot doeltreffende oplossingen te komen voor het groeiend probleem van koperdiefstal in de samenleving.

Noot DBS:

DBS wenst hierbij aan te tekenen. dat de locaties waar schroothandelaren zijn gevestigd algemeen bekend zijn. Het zou niet al te moeilijk moeten zijn voor de autoriteiten om die locaties regelmatig aan te doen voor controle. De opkopers van koper en andersoortig waardevol materiaal zijn ook debet aan het groeiend probleem van koperdiefstal. Vanuit een stuk maatschappelijke  verantwoordelijkheid dienen zij mede erop toe te zien, dat er geen gestolen waar bij hun ten verkoop wordt aangeboden. De oproep van de AKMOS voor ordening en regulering van de schroothandel in het land is meer dan terecht.  Hopelijk dat deze oproep niet aan dovemansoren is gericht.

(Foto: Een aircondition unit aan het Torengebouw van Financiën aan het Onafhankelijkheidsplein. Koperdieven hebben de koperenleiding losgemaakt en meegenomen.)

SS