Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Agritech wil bijdrage leveren aan agrarische sector met ICT-mogelijkheden

Agritech wil bijdrage leveren aan agrarische sector met ICT-mogelijkheden

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Vertical farming is een systeem waarbij de plant in een pilaar zit waarin er buizen lopen die water en voedingsstoffen toevoegen. Met een soort paraplu systeem aan de bovenkant wordt er een sein afgegeven, als de plant een bepaalde hoeveelheid aan water nodig heeft of als er gebrek aan schaduw is, dan gaat dit parapluutje open.  

Dit is  één van de ideeën die zaterdag is gepresenteerd in het gebouw van het Poly Technic College (PTC), University of Applied Science. Daar vond de Hack-O-Topia Agritech 2023 voorronde plaats waarbij vier teams hun project-idee hebben gepresenteerd aan een jury die is samengesteld uit deskundigen uit de ICT- en agrarische sector.

“Het was zaterdag de bedoeling dat uit de vier groepen er tenminste drie zouden doorgaan naar de finale maar de jury besliste anders”

Inspiratie

Met dit evenement wil het PTC, technologische innovatie en creativiteit op landbouwgebied bevorderen. Daarvoor is er een selectie gemaakt uit studenten van de ICT- en Landbouwrichting. Het gaat daarbij niet alleen om studenten van PTC maar ook van Unasat, de Anton de Kom Universiteit van Suriname en andere onderwijsinstellingen.

Jamir Courtar, student van scholengemeenschap Tamanredjo is van het team dat het idee van vertical farming heeft gepresenteerd. Een van zijn hobby’s is programmeren en werd dan ook uitgenodigd door studenten van PTC om hen te ondersteunen in hun idee.

Hij zegt dat de voorbereiding uitdagend is geweest omdat zij midden in de repetitieronde zaten. Zijn inspiratie haalt hij uit sci-fi films en ook zijn vader is een bron van motivatie voor hem omdat die ook niet stilzit. Het team van Courtar heeft hun presentatie volledig in het Engels gedaan. “Omdat veel van de informatie ook in het Engels is”, verklaard Courtar.

Presentatie

Iden Voigt-Marshall Coördinator van het Hack-O-Topia team zegt dat een van de criteria is dat het idee, uitvoerbaar moet zijn. Het prototype moet namelijk tijdens de finale op 29 Juli worden gepresenteerd. Ook onderhoud van het systeem moet worden meegenomen.

Het is de bedoeling dat het idee van de winnaar verder ontwikkeld zal worden. De financiering van het project ligt in handen van PTC in samenwerking met de Internationale Ontwikkelings Bank (IDB). Het was zaterdag de bedoeling dat uit de vier groepen er tenminste drie zouden doorgaan naar de finale maar de jury besliste anders.

Alle vier teams zullen hun prototype op 29 Juli aan het publiek laten zien. Zaterdag haalde het team van National Intelligence de meeste punten, gevolgd door de groepen Viridesert, Green Hats en Agrovision.

National Intelligence, het team met de meeste punten.