Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Afstudeerfilm ‘Asema’ wint Filmfonds Wildcard op het Nederlands Film Festival

Afstudeerfilm ‘Asema’ wint Filmfonds Wildcard op het Nederlands Film Festival

De Surinaamse afstudeerfilm Asema van Loëlle Monsanto heeft de Filmfonds Wildcard gewonnen op het Nederlands Film Festival 2023. De uitreiking van de NFF Studentcompetities en Wildcards vond plaats op maandag 25 september tijdens de NFF Talentdag en Award Ceremonie in Stadsschouwburg Utrecht. Met deze talentcompetities steunt het Nederlands Film Festival de ontwikkeling en carrières van een nieuwe lichting makers. 

Asema, de zesde aflevering van Sranan Folktales werd genomineerd voor de EY Talent Award; productie met de hoogste production value. De winnaar krijgt 5000 euro voor een volgend filmproject en een op-maat-gemaakt coaching traject. De jury was zeer onder de indruk:

“Wat ons opviel aan Asema is de pracht locatie van de film, namelijk het betoverende Suriname. Hier heeft het toegewijde team van acteurs en filmmakers het hartverwarmende verhaal te verteld van Deon, een jongen die in de zomervakantie bij zijn oma logeert. Dat de productie in Suriname is opgenomen toont niet alleen een ambitieuze visie, maar ook het doorzettingsvermogen om een authentieke setting te creëren voor een verhaal met ontzettend veel cultuur. Het acteerwerk van de jonge acteurs verdient ook veel lof, die het verhaal op een oprechte manier overbrengen. Asema is dus niet alleen prachtig qua beeld, maar ook in teamwerk en verhaal.”

Het Nederlands Filmfonds reikt jaarlijks zeven Wildcards aan regisseurs voor het realiseren van een nieuwe digitale cultuurproductie, documentaire, animatie- of fictiefilm. Alle veertig geselecteerde studentenfilms maakten kans op de Filmfonds Wildcards. Monsanto en haar aanwezige crewleden geloofden niet dat ze veel kans maakten op een Wildcard vanwege de hoge concurrentie.

Totdat het Filmfonds in haar speech enkele hints liet vallen, waaronder “jongeren” en “horror”. Vol spanning wachtten Monsanto en haar crew op het winnende fragment dat zou worden afgespeeld en tot hun grote verrassing wonnen zij de Wildcard in de categorie fictie ter waarde van 53000 euro inclusief het op-maat-gemaakte coaching traject. Een ware plottwist kan je het bijna noemen.

Monsanto is in extase en kan het nauwelijks geloven. “Het voelt zo geweldig om deze bevestiging te ontvangen dat we goed bezig zijn,” vertelt ze enthousiast. Ze heeft al vele plannen klaarliggen en kijkt ernaar uit om het coaching traject te starten met het Filmfonds. “Ik ben de sponsoren en donateurs enorm dankbaar voor het geloven in mijn film, want zonder hen waren we zeker niet genomineerd voor de productie met de hoogste production value”, vult ze aan.