Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Afsluitingsshow 170 jaar Chinese Immigratie groots cultureel spektakel

Afsluitingsshow 170 jaar Chinese Immigratie groots cultureel spektakel

Met een luid drumgeroffel en indrukwekkende klinkende cymbalen werd de Chinese Leeuwendans uitgevoerd. Ze presenteerden een mooi mix van traditionele muziek afgewisseld met moderne muziek, waarbij een blinkende gekleurde led bril verscheen op het gelaat van de leeuw. Kinderen dansten vrolijk mee op de muziek. Deze leeuwendans werd opgevoerd door de Chun Fa Foei Kon drakengroep. De Anthony Nesty Sporthal(ANS) was bomvol en boven bij de consumptiehal kon men diverse Chinese, Javaanse en Hindostaanse drank en snacks kopen.

Tekst en beeld Tascha Aveloo

Voorafgaand aan deze culturele Chinese show in het kader van de herdenking 170 jaar Chinese Immigratie was er een prodowaka. Het was een lange, bijna mini AVD met een paar honderd deelnemers – inclusief een Afro groep in koto, een marrongroep, brassband met dansers – en een groot aantal individuele lopers.

Achter de lopenden waren er een twintigtal praalwagens versierd in kleuren van de Surinaamse vlag en werd er door de mensen die erop zaten vrolijk gezwaaid en gedanst. Onder politie begeleiding liep de stoet van Witte Lotus naar hun eindbestemming, het ANS. Alvorens de show begon waren er tal van speeches. Ook president Chandrikapersad Santhoni en de first lady waren aanwezig, met enkele ministers en assembleeleden.

“Een waar visueel spektakel met fleurige kostuums en goed uitgevoerde choreografieën”

Santhoki stond erbij stil dat dat Chinezen ruim170 jaar geleden zij gestart vanuit de zoektocht naar een beter leven en dat zij de lange reis trotseerden om naar Suriname te komen. “Veel van deze Chinezen hebben veel achtergelaten, hun geliefden, hun have en goed. Ze hebben veel offers gebracht en ze hebben hard gewerkt om deel te zijn van onze bromkidyari.”

Volgens de president zijn dit de basis ingrediënten die we nodig hebben voor wereld vrede. “Waar er in andere landen oorlog is op basis van verschil in ras en geloof, kunnen hier wonen, en in eenheid en liefde met elkaar optrekken”. Hij stelde verder dat het voor de organisaties een uitdaging was om deze dag te vieren, omdat er verschillende meningen en inzichten waren hierover. “Maar als we kijken naar de opkomst en deelname van vele Surinamers, dan laat de Chinese gemeenschap zien dat ze in eenheid optrekken”.

Een waar spektakel

Direct na de speech van de president werd het volkslied van Suriname en dan China gezongen, door een groot kinderkoor dat een samensmelting was van het Vriendschapskoor, studenten van de Chinese school en het Suriname Chinese United Association(Scua) koor. Daarna volgde een groots indrukwekkende openingsoptreden van de Scua drakendansgroep, Chun Fa Foei Kon leeuwendansgroep, en de Suriname Dream Art school.

Een waar visueel spektakel met fleurige kostuums en goed uitgevoerde choreografieën. Dwars door alle optredens vulden de beelden elk optreden op met bijbehorende scenes, op een groot helder scherm achter de artiesten. Dit was echt een unieke dans daar deze twee mythische figuren de leeuw en de draak zelden tegelijk op het podium verschijnen. Maar versterkten het thema ‘eenheid in verscheidenheid’ van de Nationale Commissie Jubileumjaren 2023, die ook deel was van de organisatie.

De organisatie lag verder in handen van de Scua), de gemeentelijke volksregering Bureau Buitenlandse Zaken, het Wenzhou Bureau voor cultuur, radio en televisie uit China. De traditionele Chinese fluit werd gespeeld door solist Ye Shoan. Hij speelde op virtuoze wijze het vrolijke klassieke nummer ‘feest na een goede oogst’.

Het kleurenpracht bleef elkaar maar opvolgen. Met de dans ‘het gebed van duizend jaar’ maakten de dansers van de Suriname Dream Art School een geweldige beurt. Gekleed in een helder blauw, zilverkleurige kostuums voerden ze een zwierige elegante dans op.

“Waar er in andere landen oorlog is op basis van verschil in ras en geloof, kunnen hier wonen, en in eenheid en liefde met elkaar optrekken”

President Chandrikapersad Santokhi

De Goochelaar

Natuurlijk kon in een Chinese cultuur show, de goochelaar niet ontbreken. De magiër Li Yang, liet een stok veranderen in twee zakdoeken, terwijl hij een gescheurde biljet van honderd SRD weer heel liet worden en nog tal van kleine tricks. Zijn grootste afsluitstuk was toen hij een tafel pakte, een doek erover heen gooide, een roos van papier vouwt en het plaatst in een vaas op die tafel.

Een beetje geheimzinnig rond bewegen en prompt begon de tafel te zweven. Hij hield de doek vast alsof het twee handen waren en danste met de tafel randjes op het podium. De cameraman was helemaal up close en de zaal brak uit in groot gejoel. Hij danste helemaal van het podium af voor de president en de vip gasten met zijn zwevende tafel. Hij werd beloond met luid gefluit van joelende gasten.

In rap tempo volgende andere dansacts, klassieke Chinese opera op een luchtige manier gepresenteerd, Een Bollywood dans, Javaanse dans, Chinese Kung Fu en nog veel meer. Terwijl de show werd afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow gesponsord door Soeng Ngie.

Een groots indrukwekkende openingsoptreden van de Scua drakendansgroep, Chun Fa Foei Kon leeuwendansgroepe en de Suriname Dream Art school. Een waar visueel spektakel met fleurige kostuums met goed uitgevoerde choreografieën.