Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Adm. Irani: Marineplannen Permanente basis op Antarctica

Adm. Irani: Marineplannen Permanente basis op Antarctica

“Iraanse marinehoofd, admiraal Shahram Irani, heeft plannen aangekondigd om troepen naar Antarctica te sturen, met als doel de oprichting van een permanente basis voor zowel militaire als wetenschappelijke missies. Irani verklaarde: ‘Ons toekomstplan is om met trots de Iraanse vlag in Antarctica te hijsen en samen te werken aan militaire en wetenschappelijke inspanningen in dat gebied.’ Hij sprak deze woorden uit tijdens een uitzending op IRIB TV1 ter gelegenheid van de verjaardag van de Iraaks-Iraanse oorlog van 1980-88.

Toen hem werd gevraagd of dit betekende dat ze van plan waren een permanente basis op Antarctica op te zetten, antwoordde Irani: ‘Inshallah (als God het wil).’ Hij benadrukte dat het niet alleen om militair werk gaat en dat wetenschappelijk onderzoek een essentieel onderdeel zou zijn. Hij zei: ‘Er moet wetenschappelijk werk plaatsvinden, en onze gewaardeerde wetenschappers bereiden zich voor op een gezamenlijke inspanning in lijn met de richtlijnen van Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, de Leider van de Islamitische Revolutie.’

Irani benadrukte verder dat dit ambitieuze toekomstplan het enorme potentieel van de Iraanse marine weerspiegelt. Hij zei: ‘Vorig jaar, in lijn met de richtlijnen van de Leider van de Islamitische Revolutie, hebben we geprobeerd een sterke maritieme aanwezigheid wereldwijd te vestigen. Dit ging zelfs gepaard met verschillende uitdagingen, waarvan de meest opvallende was dat we geen ervaring hadden met een dergelijke taak.’ De commandant van de Iraanse marine wees ook op aanhoudende pogingen van buitenlandse landen om de maritieme aanwezigheid van Iran te belemmeren. Hij verklaarde: ‘Binnen de marine hebben we deze obstakels en angsten overwonnen en zijn we erin geslaagd de immense eer te behalen om de 86e vloot van oorlogsschepen in internationale wateren in te zetten, ondanks buitenlandse samenzweringen.’

Irani benadrukte dat ondanks talloze pogingen van buitenlandse landen om de marinemissie te dwarsbomen, de Iraanse militairen erin zijn geslaagd om vijandelijke complotten met succes te neutraliseren door gebruik te maken van binnenlandse militaire uitrusting en intensieve inspanningen.

De 86e marinevloot van Iran, die in september 2022 vertrok vanuit de zuidelijke havenstad Bandar Abbas voor een missie over de hele wereld, keerde op 20 mei terug naar huis na een reis om de wereld. Deze terugkeer werd geprezen door Iraanse hoogwaardigheidsbekleders en commandanten, waaronder Ayatollah Khamenei, die de ‘moedige krachten van de 86e vloot oorlogsschepen van de Islamitische Republiek Iran’ feliciteerde met hun grote en succesvolle reis.”