Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Adek gaat masterlopleiding verzorgen voor ministeries en DNA

Adek gaat masterlopleiding verzorgen voor ministeries en DNA

PARAMARIBO — Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) en de Anton de Kom Universiteit (Adek) zijn een samenwerking aangegaan om de masteropleiding in wetgeving te verzorgen voor ministeries en De Nationale Assemblee.

De samenwerking is dinsdag op het ministerie beklonken middels het tekenen van een overeenkomst. Minister van Juspol, Kenneth Amoksi vindt de samenwerking belangrijk, omdat de overheid de producten van de universiteit kan meenemen in het plannen en uitzetten van beleid. Ten eerste is de behoefte aan wetgevingsjuristen in Suriname groot en ten tweede is er sprake van vergrijzing en het wegtrekken van kader.

“Starten met een master in criminologie en als het enigszins haalbaar is, een master in overheidsbeleid is nog steeds één van de voornemens van Amoksi”

De directeur van Justitie, Sharman Lakhisaran zegt dat een lang gekoesterde wens in vervulling gaat. Ook de directeur onderstreept dat kader wegtrekt. “Als ministerie moeten wij blijven investeren in ons personeel zo krijg je kwaliteit en dat is de drijfveer. Wil je ontwikkelingsdoelen realiseren moet je kader hebben”, zegt Lakhisaran.

Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Adek en decaan van de Faculteit der Juridische Wetenschappen, Wanda Bechan-Pherai hebben de opleiding met plezier voorbereid en kijken nog meer uit naar andere samenwerkingen.

Starten met een master in criminologie en als het enigszins haalbaar is, een master in overheidsbeleid is nog steeds één van de voornemens van Amoksi. Een criminoloog is nodig om bepaalde sociale vraagstukken in relatie tot criminaliteit te bestuderen en daarover adviezen te geven. “Wij hebben deze disciplines heel hard nodig in Suriname, zeker wetgeving en criminologie die een must zijn voor Juspol”,aldus de minister.

De Inter-American Development Bank heeft een deel van de middelen geschonken om de opleiding te financieren en de rest wordt gefinancierd uit de begroting.

Minister van Justitie Kenneth Amoksi en Shanti Venetiaan voorzitter van het Adek-bestuur. [Foto: min Juspol]