Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Activiste Asawini vertrekt ‘vrijwillig’: ‘Ik begrijp haar angst en emoties’

Activiste Asawini vertrekt ‘vrijwillig’: ‘Ik begrijp haar angst en emoties’

Van onze redactie

PARAMARIBO — “Ik vind het oprecht jammer, maar ik begrijp haar angst en emoties.” Zo reageert activiste Maisha Neus op haar Facebookpagina over het ‘vrijwillig’ vertrek van activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg, zondag uit Suriname via de Johan Adolf Pengel Luchthaven te Zanderij.

Asawini was de afgelopen week in het nieuws nadat ze milieuminister Marciano Dasai had geschoffeerd tijdens zijn bezoek aan district Brokopondo naar aanleiding van vervuiling van het stuwmeer door (vermeend) cyanidegebruik in de kleinschalige goudsector.

Uitgezet als illegaal

Asawini was dinsdag via Frans-Guyana het land uitgezet als ongewenst en illegaal verblijvende buitenlander, vanwege ‘verstoring van de openbare orde’. Sommige van haar activiteiten en uitspraken werden als ‘opruiend’ en ‘staatsgevaarlijk’ gekenmerkt door de autoriteiten.

De Franse autoriteiten weigerden echter mee te werken aan deze aanpak van uitzetting door Suriname en hield Asawini daarom opgesloten in een politiecel in het oosterbuurland. Ook was de consulaire hulp ingeroepen van de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

Kort geding

Vrijdag diende er een kort geding om de uitzetting van Asawini teruggedraaid te krijgen, ingediend door haar advocaten. De rechter kwam niet tot een uitspraak maar verzocht minister Kenneth Amoksi van Politie en Justitie om Asawini weer naar Suriname te halen, zodat ook zij gehoord kon worden. Maar dat laatste kan en hoeft dus niet meer.

“Asawini is door een begeleider van de Nederlandse ambassade in Suriname, in aanwezigheid van haar advocaat”, op luchthaven Zanderij afgezet. Zo meldt Radio ABC op zijn website. “Haar boodschap was dat zij het goed maakt. En: ‘recht en waarheid maken vrij’. Het was aan Asawini te merken dat zij zorgvuldig de woorden koos.” Zij bedankte een ieder die haar heeft gesteund bij haar ‘vrijwillig’ vertrek uit Suriname.

Volkstribunaal Suriname

Asawini is medewerkster van het Volkstribunaal Suriname, dat in december vorig jaar werd ingesteld door granman Albert Aboikoni, stamhoofd der Saramaccaners. Het Volkstribunaal erkent niet de Surinaamse regering als wettelijk gezag van inheemse en tribale woon- en leefgebieden. Ook jurist Frank King, openbare aanklager bij het Volkstribunaal en woonachtig in Nederland, betreurt het vertrek van Asawini.

“Dat wil niet zeggen dat met haar vertrek uit Suriname een einde is gekomen aan de strijd”, zegt King aan de Ware Tijd. “Die zal worden opgevoerd en we gaan verder. Ik zal voor haar procederen in Nederland en Frankrijk tegen de strafbare feiten die zijn gepleegd en de schendingen van de mensenrechten die hebben plaatsgevonden door de Surinaamse autoriteiten.”

YouTube / De Vliegende Reporter