Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Activist Asawini bij haar vertrek: “Don’t give up, keep on the good fight”

Activist Asawini bij haar vertrek: “Don’t give up, keep on the good fight”

“Jullie horen nog van mij”, zegt activist Regita ‘Asawini’ Edenburg terwijl ze op vertrek stond om Suriname ‘vrijwillig’ te verlaten. Ze laat duidelijk weten dat ze de strijd niet opgeeft. Op de vraag als zij onrecht is aangedaan verwijst ze naar de Surinaamse autoriteiten. Het gaat goed met mij, zegt ze als journalist Sam Blankendal haar vraagt hoe het met haar gaat.

“Recht en waarheid maken vrij”, dat is wat ze de Surinaamse samenleving meegeeft. En ze hoopt dat het recht gehandhaafd wordt. Ze liet weten dat ze uit eigen vrije wil vertrekt. Ze wil de Surinaamse gemeenschap en de Almachtige bedanken voor de steun en kracht. “Don’t give up, keep on the good fight”, is haar boodschap aan de gemeenschap.

Onder begeleiding van haar advocaten en een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade spoedde zij zich naar de incheckbalie op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Terwijl ze dat doet sluiten familieleden en ook haar dochter zich bij haar aan. De nodige brasa’s worden gegeven en afscheid wordt van haar genomen.

Haar dochter vertelt dat het een paar hectische dagen zijn geweest vooral om te kunnen achterhalen waar de autoriteiten haar moeder vasthielden. Haar moeder is onrecht aangedaan. Ze vindt dat de Surinamers en ook de diaspora moeten beseffen met wat voor een regeringsperiode ze te maken hebben. Vrijheid van meningsuiting is van de mensen afgenomen, als het nu een Surinamer is met een Surinaamse nationaliteit of iemand met een Nederlandse nationaliteit.

“We zijn verdrietig en onrustig geweest”, zegt Asawini’s dochter. Ze is blij dat haar moeder heelhuids is teruggekomen. Volgens haar moeten mensen even bij stilstaan en zich eens voorstellen hoe het zou zijn om dagen in een onbekend land te zijn onder bewaking van twee onbekende politieagenten. Ook om in het ongewisse te zijn van wat moet gaan gebeuren. “Dat is een onzekere en vervelende tijd”, dat is wat men zich moet voorstellen, zegt haar dochter.