Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Achterstand in kindervaccinatie vanwege covid-pandemie

Achterstand in kindervaccinatie vanwege covid-pandemie

De covid-19-pandemie blijkt een achterstand in de vaccinatie van kinderen te hebben veroorzaakt. De twee jaar opgelopen achterstand moet ingehaald worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid in het kader van Wereld Immunisatie Week 2023. Suriname rapporteert jaarlijks de vaccinatiegraad voor belangrijke kindervaccinaties zoals Pentavalent, Polio en MMR.

Deze vaccinaties bieden bescherming tegen te voorkomen ziekten zoals: tetanus, difterie, kinkhoest, hepatitis-B, polio, mazelen, bof en rubella. Voor het jaar 2022 waren de gerapporteerde nationale dekkingen: Pentavalent-3: 94 procent, Polio-3: 90 procent en MMR-1: 82 procent.

Hoewel het op nationaal niveau goede cijfers lijken, bestaan er sub-nationaal nog steeds grote verschillen tussen districten en gemeenschappen. Coronie, Saramacca en Sipaliwini hebben een lage vaccinatiegraad gemeld voor Pentavalent-3 en Polio-3, variërend van 38 procent voor Saramacca, 49 procent voor Coronie en 73 procent voor Sipaliwini.

Suriname heeft als doel het bereiken en handhaven van een vaccinatiegraad van 95 procent. Uit gegevens blijkt echter dat deze doelstelling voor een aantal vaccinaties niet is bereikt. De afgelopen drie jaar is gebleken dat minder ouders hun kinderen naar de polikliniek brengen voor hun routine vaccinaties.

Aangezien deze kinderen de leeftijd passeren waarop gewoonlijk vaccinaties worden gegeven, lopen zij risico op een achterstand in hun vaccinatieschema en zelfs het risico hun vaccinaties nooit meer te krijgen. Een lage vaccinatiegraad maakt een populatie kwetsbaar voor een aantal ziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden.

De drastische daling van de vaccinatiegraad treft niet alleen kinderen, maar ook gemeenschappen. Ziekten als difterie, mazelen en polio, die vroeger in veel landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied onder controle of uitgeroeid waren, steken opnieuw de kop op, waardoor het welzijn van de hele regio in gevaar komt.

De terugval vereist dat alle stakeholders zich gezamenlijk intensiever inspannen in het versterken van het nationaal vaccinatieprogramma en vaccinatiediensten. Het is ook van essentieel belang de eerstelijnsgezondheidszorg te versterken. Momenteel werken de Surinaamse overheid en haar partners in de gezondheidssector samen met Unicef en PAHO om dit alles te bereiken.

Ter gelegenheid van de Immunisatieweek 2023 roept Unicef de regering en alle gezondheidspartners op om de achterstand in routinevaccinaties van kinderen in Suriname versneld in te halen.