Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Accountantsbureau Orion wil weer beschikken over ‘verbeurd’ verklaard pand

Accountantsbureau Orion wil weer beschikken over ‘verbeurd’ verklaard pand

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Het accountantsbureau Orion heeft het Hof van Justitie gevraagd weer te mogen beschikken over zijn kantoor pand aan de Brokopondolaan. Dit pand is tijdens de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) verbeurd verklaard. Dit gebeurde bij het uitspreken van het vonnis tegen Orion-directeur Ashween Angnoe en Robert van Trikt, ex-governor van de CBvS.

“Het pand stond er al, gebouwd met eigen middelen lang voordat ik governor werd bij de bank”

ex-governor Robert van Trikt

Van Trikt is aandeelhouder bij het accountantsbureau en zakenpartner van Angnoe. Beiden zijn voorwaardelijk in vrijheid gesteld, nadat zij twee derde van hun straf hadden uitgezeten. De zakenpartners vechten nu in hoger beroep hun veroordeling aan.

Het verzoek om weer over het pand te kunnen beschikken is schriftelijk gedaan door hun advocaat Irvin Kanhai. Het Hof heeft laten weten het verzoek in overweging te zullen nemen. Er zal hoor en wederhoor worden toegepast tussen Orion en het Openbaar Ministerie (OM), dat de verbeurdverklaring heeft gevorderd. Daarna zal de rechter een uitspraak doen hierover.

Rond het pand is in deze zaak nog het een ander te doen geweest. Kanhai meldt in het verzoek dat in feite het pand nimmer genoemd is in het vonnis als object dat verbeurd moet worden verklaard. Dit evenmin in de dagvaarding en het requisitoir van het OM.

Echtelijke woning

In het vonnis van de kantonrechter in eerste aanleg staat dat het gaat om een pand aan de Krakalaan. Dat pand is echter de echtelijke woning van Van Trikt. De ex-governor zei woensdag tegenover de rechter dat ook al zou dat in alle gevallen bedoeld worden, het kantoorpand van Orion niets te maken heeft met de rechtszaak. “Het pand stond er al, gebouwd met eigen middelen lang voordat ik governor werd bij de bank”, verduidelijkt Van Trikt tegenover de krant.

Op 5 juni 2022 is door het Hof van Justitie een beschikking gegeven aan het OM om de politie te huisvesten in het pand. Volgens Kanhai en Van Trikt is dat een onterechte handeling en werkwijze geweest. Het OM en de politie hadden namelijk al vóór deze datum het pand in gebruik genomen. Ook stukken van het accountantsbureau, waarop een geheimhoudingsplicht staat, zijn weggedragen.

Orion-directeur Angnoe benadrukt dat het opmerkelijk is dat het OM eerst is toegetreden tot het pand, spullen heeft weggedragen en pas daarna het verzoek tot het pandgebruik heeft ingediend bij het Hof. “In het proces waar wij in hoger beroep zijn is het raar dat een goed in gebruik wordt genomen, voordat er uitspraak in hoger beroep is gedaan”, zegt de accountant.

Van Trikt: “Ik wil graag een beslissing van het Hof, in ieder geval om de continuïteit te voorzien in onze levensstandaard en om het internationaal recht ons werk te kunnen doen, het pand met alle dossiers terug te geven aan de rechtmatige eigenaren, zijnde Orion en Partners.” Het Hof zal op 10 mei het hoor en wederhoor verrichten om tot een besluit te komen.