Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ABS: Consumentenprijzen in augustus gemiddeld 2% gestegen

ABS: Consumentenprijzen in augustus gemiddeld 2% gestegen

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in augustus ten opzichte van juli gemiddeld met 2% gestegen.

In een jaar tijd, tussen augustus 2022 en augustus 2023 zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 53.5% gestegen.

Het betreft de prijzen opgenomen van 2 augustus 2023 tot en met 30 augustus  2023.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. De CPI wordt vaak “index voor de kosten van levensonderhoud” (COL) genoemd, maar dat is niet geheel juist aangezien in een COL substituties onder meer als gevolg van veranderingen in relatieve prijzen en in smaak WEL en in CPI NIET worden meegenomen.

Er zitten 316 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie en Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.