Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aboikoni roept Coronie op zich aan te sluiten bij de bundeling

Aboikoni roept Coronie op zich aan te sluiten bij de bundeling

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

TOTTNES — Tevreden zit granman Albert Aboikoni achterover in de bus op weg van Coronie terug naar Para zondagavond. Hij heeft met enkele vertegenwoordigers van organisaties en inwoners van Coronie een ontmoeting gehad. Dit vond plaats in de multifunctionele zaal van het districtscommissariaat en ging over de gedachte van bundeling van de afstammelingen van Afrika en de inheemsen in Suriname. 

Aboikoni deed dit nadat hij zaterdagavond met de paraplantages heeft gesproken in Para. “De samenwerking is van groot belang omdat we zien hoe het gaat met de nazaten van de tot slaaf gemaakten en de inheemsen. Dit is geen politiek ding. Dit is een sociaal maatschappelijk bewustzijn dat opgestart moet worden”, vindt de granman.

Zelfbeschikkingsrecht

Het zelfbeschikkingsrecht is internationaal erkend en ook bestemd voor de groep die afstamt van de mensen uit Afrika en de inheemsen, vindt Aboikoni. “Iedereen die in Suriname is komen wonen is gekomen na deze volkeren en heeft voortgebouwd op wat wij hebben opgebouwd. De tijd is gekomen om te bundelen en om samen de problemen die er zijn aan te pakken. Want ik als granman kan het niet alleen”, spreekt de granman tijdens de bijeenkomst de aanwezigen toe. Hij is er samen met een aantal basya en hoofdkapiteins van het Saamaka gebied.

‘Maar we moeten onze problemen in kaart brengen en dan met de overheid zitten om ze te dwingen om samen met ons te komen tot oplossingen die werken voor ons.’

“Ik ben blij dat de mensen tijdens de bijeenkomst eerlijk hebben gezegd wat zij ervan vinden. Je kan niet ergens komen en direct verwachten dat alles goed gaat en dat iedereen eens is met je. Ik zie op basis van de reacties dat er vruchtbare bodem is om hiermee door te gaan”, zegt Aboikoni na de meeting. Hij benadrukt dat het niet erom gaat dat de plekken Saamaka, Para en Coronie zich afsplitsen van Suriname en eilandjes vormen. “Dat is het niet. Maar we moeten onze problemen in kaart brengen en dan met de overheid zitten om ze te dwingen om samen met ons te komen tot oplossingen die werken voor ons.” 

De granman heeft met Para en Coronie gesproken omdat in deze drie districten afstammelingen van Afrikanen plantages hebben opgekocht. In Para zijn dat meerdere families die hebben gekocht en in Coronie zijn dat meer individuele families die een plantage hebben gekocht.