Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aanname Toerismewetten mijlpaal voor Suriname

Aanname Toerismewetten mijlpaal voor Suriname

De Toerisme Raamwet en de Wet Suriname Toerisme Autoriteit (STA) zijn afgelopen donderdag met algemene 32 stemmen goedgekeurd. Miquella Soemar-Huur, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, zei dat het goedkeuren van deze wetten een mijlpaal is voor de regering vanwege het feit dat deze wetten al bijkans 20 jaar op agenda stonden bij opeenvolgende regeringen.

De initiatiefnemers Cedric van Samson (VHP), Patricia Etnel (NPS) en Obed Kanapé (ABOP) waren ingenomen met de behandeling van de wet en de wijze hoe de regering is ingegaan op de inzichten en vragen van het parlement. Etnel zei dat dit het begin is van een hele mooi tijdperk voor Suriname en riep de regering en alle stakeholders op om bij het doen van het werk Suriname en de Surinamers op de eerste plaats te zetten.

“Het gaat niet om geld te maken en macht te hebben, maar om het vergroten van de verdiencapaciteit van het land”, sprak ze. De regering is meegegaan met tal van voorstellen van het parlement waaronder het wijzigen van de definitie van het toerisme. Vanwege de beperkte ruimte op de begroting is slechts SRD 2 miljoen goedgekeurd in plaats van de gevraagd SRD 15 miljoen voor STA.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie & Toerisme (TCT), deelde mee dat er verschillende trainingen worden verzorgd door de SHTTC om de toerismesector te bevorderen. Echter moet er gewerkt worden om dit werk meer bekendheid te geven. Naast het verzorgen van trainingen is het ministerie ook bezig met verschillende projecten om toerisme te verbeteren.

Er zal gewerkt worden aan de voorstellen om toeristische destinaties toegankelijk te maken, wegen te repareren en te zorgen voor goede sanitaire voorzieningen. Ook zal het probleem met goudwinning in het binnenland met verschillende vakministeries besproken worden voor duurzame oplossingen.

Na de aanname van de wet zei de minister dat we 99 jaar bauxiet hebben gehad. “Wat hebben we eraan overgehouden. We wachten vandaag op een FID en iedereen kijkt met volle belangstelling wat er zal gebeuren.” Hij gaf aan dat Suriname met de aanname van de wetten een eigen FID heeft getekend.

“Dit is onze groene El Dorado. Niet omdat we 93 procent bos hebben, maar omdat we als land verschillende culturen hebben die we verder moeten samenbrengen”, sprak de bewindsman. Hij riep op om samen te bundelen en toerisme naar een veel hoger niveau te tillen.