Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aanhouding “Asawini” blijft een vreemde zaak voor burgers

Aanhouding “Asawini” blijft een vreemde zaak voor burgers

Regita “Asawini” Edenburg, mensenrechtenactiviste van Stichting Buro Asawini (werkarm van het Volkstribunaal Suriname), is op zondag 28 mei aangehouden door de politie. Tegen deze vrouw was aangifte gedaan van diefstal, diefstal in vereniging, medeplichtigheid aan diefstal en bedreiging. 

De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat Asawini inmiddels vrijgesproken is van de klachten die tegen haar waren ingediend. Echter is haar verblijfsvergunning ingetrokken en blijft zij aangehouden, omdat zij zich nu illegaal in het land bevindt. Asawini is in het district Brokopondo geboren, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. De verblijfsvergunning van Asawini is ingetrokken, omdat zij een ernstig gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid en inbreuk zou hebben gemaakt op de openbare orde en rust. Vernomen wordt ook, dat de advocaat van Asawini, Derrick Veira, samen met het Volkstribunaal Suriname, een Kort Geding zal aanspannen om het proces van uitzetting tegen te gaan. 

Voor veel burgers blijft dit maar een vreemde zaak, omdat er nog steeds geen duidelijkheid bestaat over deze kwestie. Het is de burgers opgevallen, dat wanneer iemand in het land opkomt voor zijn of haar rechten (of rechten van een groep), de persoon direct een kopje kleiner wordt gemaakt en achter slot en grendel wordt geplaatst. Men vraagt zich af waarom deze vrouw wordt aangehouden, terwijl zij slechts voor de rechten van de mensen in haar gebied probeert op te komen. Het begint volgens de burgers te lijken op een dictatuurbeleid. Dit keurt men ten zeerste af.

(Foto: Facebook)

SK