Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aandacht voor noodfonds SOS

Aandacht voor noodfonds SOS

Stephen Brug loopt van Albina tot Nickerie

door Sharon Singh

PARAMARIBO — Het is twee uur ’s middags; de zon is moordend. In tegenstelling tot velen zit Stephen Brug niet thuis, maar loopt hij een stukje in Paramaribo. Hijgend geeft hij door dat hij op 35 km zit. Dit is maar een fractie van wat hij van plan is om over een week, 20 augustus, af te leggen. Zijn route wordt dan van Albina naar Nickerie, een totale afstand van 404 km.

Brug zal in de blakende zon over de weg lopen in acht dagen. Alles ligt al in kannen en kruiken; zijn programma is al rond. Zijn voedingsschema is in orde en hij heeft donderdag nog een laatste afspraak met Boeroeswing Paramedische Praktijk, die hem pro deo bijstaat.

“Het lopen in Suriname is uitdagend genoeg; als je soms niet op de berm springt, wordt je nog omver gereden”

‘SOS’

Met zijn wandeltocht vraagt Brug aandacht voor zijn stichting, Surinamers Ondersteunen Samen(SOS). Deze organisatie is naar aanleiding van de watersnood van juni 2022 in het binnenland opgericht. Niemand weet wanneer een natuurramp zit aan te komen en vaak zitten burgers met de handen in het haar, wanneer ze ermee te maken krijgen.

Vanwege het gebrek aan financiële middelen duurt het veel langer voordat bewoners weer de draad kunnen oppakken, meent Brug. “Wij willen acute financiële hulpverlening aanbieden bij een calamiteit of noodsituatie, maar alleen kunnen we het niet.” Brug zegt tegen de Ware Tijd te rekenen op steun van de samenleving en voornamelijk de mensen die dezelfde idealen delen.

“We willen een noodfonds van de grond krijgen, vergelijkbaar met ‘giro 555’ in Nederland, maar daar komen veel kosten bij kijken. Daarom willen we fondsen generen. Deze loop moet mensen triggeren om mee te participeren in onze oproep.”

Wandelmars

In 2022 organiseerde Brug een wandelactiviteit. In dat jaar was de Avondvierdaagse (AVD) van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) de wandelmars in de volksmond drie jaar achtereen niet georganiseerd vanwege het coronavirus. Echter, er waren al deelnemers uit Curaçao, Bonaire, Nederland en België naar Suriname afgereisd.

Om ze niet onverrichter zake te laten terugkeren, besloot Brug een wandelevent in Commewijne te organiseren, dat gelijk als fundraisingsactiviteit gold voor het tehuis Sukh Dhaam (‘Huis van geluk’). Totaal heeft het tehuis SRD 30.600 ontvangen.

Binnen drie weken kreeg de organisator 350 man op de been. Hij bracht hen langs zeven plantages: Alkmaar, Montresor, Kronenburg, Mariënbosch, Frederiksdorp, Johan en Margaretha, Rust en Werk. Behalve de buitenlanders en lokale deelnemers, waren er participanten uit Paramaribo, Wanica, Para en Nickerie.

“Gelet op dat succes, dacht ik ook een evenement te kunnen organiseren voor de watersnood in het binnenland. In mijn enthousiasme had ik geen rekening gehouden met alle bescheiden die nodig zijn en de voorwaarden waaraan je je moet houden”, geeft Brug toe.

Uitdagingen

Toch heeft hij het idee niet laten varen. Hij besloot deze keer zelf die tocht te maken, in plaats van anderen erbij te betrekken. “Omdat ik anders bij verschillende districtscommissarissen moet aankloppen voor vergunningen.”

Alleen lopen maakt het niet minder uitdagender, beaamt Brug. “Het lopen in Suriname is uitdagend genoeg; als je soms niet op de berm springt, wordt je nog omver gereden”, schetst hij een potentieel gevaar.

Ook de afstand vormt een uitdaging. Nooit eerder heeft Brug namelijk zo een afstand afgelegd. “Mijn langste afstand was 53 km, die heb ik in Nijmegen gelopen. Verder heb ik aan de Dodentocht meegelopen, in 24 uur moet je 100 km afleggen.” Brug is van huis uit atleet en sportleraar.

Tijdens de wandelloop zullen verschillende dc’s een stukje meelopen. Een partner van hem zal meerijden en voor alle benodigdheden onderweg zorg dragen. Op verschillende momenten zullen twee artsen een algemene check-up doen. Voor de massages en ijsbad zal Boeroeswing zorgen die ook zal meerijden tijdens deze loop.