Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tranga Uma magazine voor vrouwen met borstkanker

Tranga Uma magazine voor vrouwen met borstkanker

Training aan (oncologisch-)verpleegkundigen over Tranga Uma – Tips voor thuis
Vrouwen met borstkanker en hun naasten kunnen vanaf 1 december bij alle ziekenhuizen in Paramaribo, het Radiotherapeutisch Centrum Suriname, en de Pink Ribbon Shop het gratis magazine Tranga Uma – Tips voor thuis ophalen.
Het magazine bevat invuloefeningen en praktische tips die vrouwen kunnen helpen om te leren omgaan met de ziekte en de gevolgen ervan.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer: omgaan met negatieve gedachten, stress en angst verminderen, problemen rondom seksualiteit aanpakken, en vochtophoping voorkomen.
Het magazine, dat 28 pagina’s telt, bevat ook een stappenplan waarmee problemen één voor één kunnen worden aangepakt. Het magazine is bedoeld als extra ondersteuning, naast de begeleiding door professionele hulpverleners.
Ter voorbereiding van de verspreiding gaven de auteurs van het magazine, psychologen Deborah Lo-Fo-Wong (AMC, Amsterdam) en Maja Heijmans-Goedschalk (CARE, Paramaribo) op 21 november in het Medisch Diagnostisch en Behandel Centrum bij het AZP een training aan(oncologisch)verpleegkundigen. Vertegenwoordigers uit alle ziekenhuizen waren hiervoor uitgenodigd.
De verpleegkundigen zullen het boekje introduceren bij nieuwe borstkankerpatiënten, en kunnen hen zo nodig begeleiden bij het maken van de oefeningen.
Tranga Uma is het eerste magazine over borstkanker in Suriname, dat voor het eerst in oktober 2013 verscheen. Tips voor thuis is de tweede editie. De titel verwijst naar de kracht die vrouwen met borstkanker laten zien in hun strijd tegen de ziekte.
Het magazine maakt deel uit van een zorg- en voorlichtingsproject voor Surinaamse vrouwen met borstkanker, dat sinds 2013 wordt uitgevoerd op initiatief van het AMC, Amsterdam, met subsidie van Pink Ribbon Nederland.
In oktober 2015 zal in het kader van het project in Paramaribo een symposium over omgaan met borstkanker worden gehouden. Pink Ribbon Suriname en andere partijen die zich met dit onderwerp bezighouden, ondersteunen het project.