Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Influx Indiërs en Pakistanen in Suriname baart omliggende landen zorgen

Influx Indiërs en Pakistanen in Suriname baart omliggende landen zorgen

De grote toestroom van voornamelijk Indiërs en Pakistanen naar Suriname begint omliggende landen zorgen te baren. Via informele contacten is deze bezorgdheid al onder de aandacht van de regering gebracht. Gebleken is dat veel van de Oost-Aziatische bezoekers via Trinidad en Tobago, waar ze soms enkele dagen verblijven, naar Suriname komen. Een deel van hen schijnt langs illegale wegen in buurland Guyana neer te strijken.

door Ivan Cairo

Vanaf juli 2022 hebben buitenlanders geen visum meer nodig om naar Suriname te komen; slechts een geldig paspoort en ze moeten een entree fee van 25 US dollar betalen bij aankomst bij een grenspost zoals de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven te Zanderij. Alleen voor Haïtianen golden restricties, nadat signalen over vermoedelijke mensensmokkel via Suriname waren opgedoken. Deze beperkingen worden nu versoepeld, waardoor bepaalde categorieën Haïtianen weer ongehinderd mogen afreizen.

Onderzoek

Op reguliere lijnvluchten naar Suriname zitten vaak tientallen Indiërs en Pakistanen, maar ook mensen uit Nepal komen nu, bevestigt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking tegenover de Ware Tijd. Tijdens één van zijn buitenlandse reizen zat hij op een vlucht vanuit Panama met zeker zeventig reizigers uit Oost-Azië. Bij navraag bleek dat de mensen volgens de juiste procedures waren gekomen.

“De meeste mensen zijn werkzoekenden of toeristen. Terroristen worden direct ge-redflagged”

Bibis-minister Albert Ramdin

De veiligheidsdiensten houden de stroom vreemdelingen in de gaten en er wordt onderzoek gedaan naar potentiële dreigingen. “De diensten zijn bezig met het onderzoek en er zijn er reeds aanbevelingen gedaan ter beteugeling van de situatie van de instroom van grote groepen Indiërs en Pakistani’s et cetera”, zegt een hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris tegen de Ware Tijd.

Hem is niet bekend dat deze vreemdelingen te werk worden gesteld bij een grootschalig agrarisch project van de overheid, zoals in sommige kringen wordt gesuggereerd. “Het lijkt er meer op dat ze Suriname als hub gebruiken om naar omliggende landen en misschien ook de Verenigde Staten te gaan”, aldus de functionaris. Een aantal van hen zoekt wel werk in Suriname of in Guyana. Ramdin ontkent het bestaan van enig agrarisch project van de overheid waar vreemdelingen te werk worden gesteld.

Imapcs en Interpol

Een hoge veiligheidsfunctionaris te Port of Spain, Trinidad en Tobago noemt de screening naar de achtergrond van bezoekers onvoldoende. “Ik zou zeggen dat er geen goede achtergrondcontrole is naast Imapcs en Interpol-alert”, aldus de Trinidadiaanse functionaris.

In de praktijk blijkt dat een aantal van de bezoekers niet terugkeren naar hun land van herkomst of Suriname niet via de legale weg hebben verlaten. In een aantal gevallen is geconstateerd dat reisdocumenten die ter afstempeling aan de immigratieautoriteiten waren afgestaan, niet zijn opgehaald.

Ramdin legt uit dat bezoekers via het border management systeem, dat ook is aangesloten op Impacts, het passagiers identificatie systeem van Caricom, worden gescreend. Tot nu toe zijn er geen personen aangemerkt die door inlichtingendiensten als terrorist of potentiële terroristische dreigingen worden gesignaleerd.

De afgelopen periode is wel iemand die als pedofiel staat geregistreerd, door het border management  systeem opgemerkt.  “De meeste mensen zijn werkzoekenden of toeristen. Terroristen worden direct ge-redflagged”, garandeert Ramdin.

Aanbevelingen

De grootste aantallen buitenlanders blijken te komen uit India, Pakistan, Cuba en Nepal. Veel Cubanen komen terecht in de horecasector. De bewindsman zegt dat een commissie intussen aanbevelingen heeft gedaan over de instroom van vreemdelingen. Er dienen meer toelatingseisen te worden gesteld. Zo is voorgesteld dat reizigers het doel van hun voorgenomen bezoek aangeven, middelen van bestaan aantonen, alsook een contactpersoon in Suriname doorgeven aan de autoriteiten. “Deze vragen stellen we wel, maar dan zijn de mensen al hier”, aldus Ramdin.

“Er zijn reeds aanbevelingen gedaan ter beteugeling van de instroom van grote groepen Indiërs en Pakistani’s”

Hooggeplaatste veiligheidsfunctionaris

Uit de beschikbare informatie blijkt dat de meeste reizigers uit India en Pakistan mannen zijn in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. De minister zegt dat er voorzieningen zullen worden getroffen om de toestroom enigszins in te dammen. “Ons sociaal systeem kan dat niet aan.” Volgens voorlopige cijfers zijn de afgelopen periode ruim 2.500 mensen uit Oost-Azië naar Suriname gekomen.

Ramdin zegt dat de regering niet onaangenaam wil zijn naar reizigersgroepen. Intussen wordt nauw met de Verenigde Staten samengewerkt om potentiële veiligheidsdreigingen vroegtijdig te ontdekken. “Dit is onderdeel van het migratievraagstuk”, zegt de minister. Hij zegt via informele diplomatieke contacten te hebben vernomen dat bezoekers die Suriname binnenkomen “elders terechtkomen”.

Guyana

Enkele weken geleden luidde de Amerikaanse ambassade in Guyana de alarmklok dat inlichtingen waren ontvangen dat er een dreiging zou zijn tegen Amerikaanse belangen in dat land. De veiligheid rond de ambassade werd daarna opgevoerd en er werd frequenter in de omgeving gepatrouilleerd door de politie, vertelt een bron in Georgetown.

Robeson Benn, minister van Nationale Veiligheid van Guyana, erkent dat er mensensmokkel via Suriname naar Guyana plaatsvindt. Om dat in te dammen heeft de regering maatregelen getroffen. Het gaat volgens hem veelal om mensen die proberen de Amerikaans-Mexicaanse grens te bereiken. Personen die illegaal het land binnenkomen en worden gepakt, worden onmiddellijk teruggestuurd naar waar ze vandaan kwamen. “We zetten ze terug over de grens naar Suriname of waar dan ook.”

Hij voegt eraan toe dat onlangs burgers van Nepal en India die het land binnenkwamen zonder de juiste documenten de toegang werd geweigerd. Evenzo werden sommige Nigerianen die met vervalste documenten arriveerden teruggestuurd. “Dat kunnen we niet accepteren. We pakken het hard aan. We zijn er al jaren mee bezig. Sinds ons aantreden hebben we de smokkel teruggedrongen, maar er is natuurlijk sprake van geheimzinnigheid, soms van corruptie. We hebben de meeste bendes opgerold en we blijven het aanpakken”, aldus Benn. Voor zover hij weet, is het aantal als Indiërs en Pakistanen in Guyana niet gestegen.